Slovenija
162 ogledov

Slaka in Travna spremljala policija

Bojan Traven Uroš Slak Nebotičnik Ljubljana Pogledi Slovenije oddaja
1/6
Urban Štebljaj
"Gre za politično ukinitev oddaje,“ je dejal Traven. Pred stavbo RTV so enote policije.

Voditelj in urednik oddaje Pogledi Slovenije Uroš Slak ter novinar in vodja projekta Pogledi Slovenije Bojan Traven sta sklicala novinarsko konferenco, na kateri sta odkrito spregovorila o ukinitvi omenjene oddaje.

"RTV je zadnji branik pred vplivom kapitalskih lobijev na novinarsko svobodo.
 Zahtevamo, da oddajo jeseni uvrstijo na programsko shemo, da omogočijo, da oddaja, ki razkriva ekonomske, kapitalske interese, ostane na programu, da imajo naročniki možnost spremljati neodvisno in svobodno novinarstvo.
 Ne gre za naju, gre za to, da raziskovalno novinarstvo ostane. Jutri so lahko na najinem mestu tudi drugi," je dejal Slak.

"Gre za politično ukinitev"

Da gre za politično ukinitev oddaje zaradi razkrivanja, kako delujejo v Agrokorju, ki kupuje Mercator, pa je dodal Traven. Dejal je, da denar je, da je oddaja finančno pokrivala samo sebe in bila potržena. Meni, da se v vodstvu hiše sprenevedajo, ko pravijo, da lahko oddajo naredijo znotraj hiše in da imajo čuden sistem - honorarni sodelavci so strošek oddaje, zaposleni pa ne, ker so strošek hiše. "To doživljava zato, ker razkrivava. Osivel sem od razkrivanja gospodarskega kriminala. Postali bomo družba sklonjenih glav. Če bomo, nismo vredni, da si rečemo Slovenci," je dejal Traven.

Direktor: Prihaja nova oddaja

"Oddaja Pogledi Slovenije je bila na sporedu tri leta. Pogodba z ustvarjalcema se je iztekla junija. RTV Slovenija je med veljavnostjo pogodbe spoštovala vsa njena določila in poplačala vse obveznosti, ki so iz nje izhajale," je v sporočilu za javnost dejal direktor RTV Slovenija Janez Lombergar.

Poudaril je, da je vodstvo že pri pripravi programsko-poslovnega načrta (PPN) 2013 predvidelo, da se oddaja jeseni ne nadaljuje, ampak da bo od septembra v tem terminu na sporedu nova oddaja, ki jo bodo pripravljali novinarji, zaposleni na RTV Slovenija. Gre za prenovljeno oddajo Tarča, ki temelji na raziskovalnem novinarstvu in studijski polemiki.

Res pa je, da so v eni od faz pri sočasni pripravi izhodišč za PPN 2014 in pripravi rebalansa PPN za jesen 2013 ter zaradi težav pri postavljanju nove oddaje potekali pogovori o možnosti nadaljevanja oddaje Pogledi Slovenije do konca leta  ter o možnosti podaljšanja pogodbe z ustvarjalcema oddaje Pogledi Slovenije, je dejal direktor. "Kot direktor TV Slovenija sem se po tehtnem premisleku odločil, da bom vztrajal pri realizaciji sprejetega PPN 2013, torej pri vzpostavitvi načrtovane nove oddaje," je še zapisal.

Tiskovno konferenco je od daleč opazovalo šest policistov, ki so se dogodka verjetno udeležili, ker so pričakovali večje zborovanje.

Komentarjev 38
  • limoncastep 10:15 11.julij 2013.

    haha miha zupan, a k te v reprezentanco ne marajo, pa tle neumnosti pisariš. Velik oddaj je podnaslovljenih, a kaj k ne znate brt

  • allstarr111 00:27 11.julij 2013.

    Slovenia. we go on Istanbul scenario, slow but shure :) demonstrations not start yet but be shure, they come like sun after rain.

  • Šemefuky 21:25 10.julij 2013.

    Meni je čisto OK, da ta opinion makerja zadnjih 10 let upokojijo in ustvarijo kaj novega, pa brez teh novinarskih avtoritet, naj to naredijo s pripravniki. Sedaj dragi Slak vprašaj kolega PreViranta prašičjeglavega, da ti zrihta službo za tvoje minule ...prikaži več zasluge, ko si podržaval tovariša in pljuval po državnih ustanovah in javnih uslužbencih. Pridi v državno upravo in za 900 eur kot pravnik zamenjaj slabega uslužbenca in rešuj uged uslužbencev in prispevaj k ustvarjalnosti javnega sektorja. Tvojega "kao raziskovanja" smo se nažrli u 3PM, pa ti in ta drug tud.