Slovenija
16 ogledov

Šlampast obtožni predlog

Janez Jan%C5%A1a Žurnal24 main
Popravki. Zobec-Hrastarjeva dopolnila in popravila obtožni predlog zoper Janeza Janšo v zadevi Patria

Janez Janša je na profilu na Facebooku objavil popravke obtožnega predloga v zadevi Patria, ki ga je spisala višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar.

Te so nastale zaradi obupnega poskusa brez dokazov skonstruirati insinuacije domnevnega kaznivega dejanja ter zaradi copy - paste metode, ko je Hrastarjeva brez smiselnega reda enostavno kopirala cele dele policijske ovadbe ali poročila, odvisno kaj so ji poslali.
Janša o tem, zakaj so v obtožnem predlogu nastale napake

Od poskusa do sostorilstva
V popravkih, ki so štiri dni mlajšega datuma od obtožnega predloga, tožilka spreminja člen, po katerem je Janšo obdolžila. V osnovnem obtožnem predlogu je bil obdolžen poskusa, po novem pa je sostorilstva domnevnega kaznivega dejanja, gre za sprejemnaje daril za nezakonito posredovanje.

"Zobec Hrastarjeva na politični misiji"
"Postavlja se vprašanje, kako je lahko tožilka, ki naj bi bila visoko strokovna in ki je bila celo vodja posebne skupine tožilcev, zagrešila takšno osnovnošolsko napako,"
je k objavljenemu dokumentu pripisal Janša.

Prepričan je: "Če bi jo naredil kak pripravnik, bi ga verjetno že naslednji dan nagnali iz službe. Nje seveda ne bojo, ker ima politično nalogo. Dokazati mora, da sem neugotovljenega dne na neugotovljenem kraju in na neugotovljen način 'sprejel obljubo plačila provizije' "

Enako kot leta 1988
Zobec Hrastarjeva je okrajnemu sodišču že predlagala tajno obravnavo. "Udbovec Zvonko Hrastar in organizatorji velikega poka iz Finske so nanjo zaradi tega predloga nedvomno ponosni,"  pravi Janša in meni pa, da bo v primeru javne obravnave "politično - tožilski konstrukt padel."

Vzporednice potegne s procesom zoper njega leta 1988. "Isto totalitarno ozadje, isti ljudje, iste metode," sklene Janša.

Izpustili četrtega

V obtožnem predlogu so sicer še nekatere druge napake. Tako na primer v obtožnem predlogu lahko na peti strani preberemo: „... preostali znesek pa se bo delil na „štiri enake po računu med TK, JZ, Ivan + stranka“, torej Antonu (Tonetu) Krkoviču, Jožetu Zagožnu in stranki SDS ...“ Štirje deli naj bi se tako delili med tri navedene. Zadrega je urejena šele s popravkom, ki kot enega izmed štirih prejemnikov navede še Ivana Črnkoviča.

Kategorično zanikal
Obtožni predlog v zadevi Patria je bil vložen zoper Janšo in še Jožeta Zagožna, Walterja Wolfa, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča. „O nakupih finskih oklepnikov nikoli nisem niti odločal, kaj šele da bi poskusil sprejeti darila za nezakonito posredovanje. Z nikomer iz obtožnice nisem nikoli govoril o oklepnikih Patria," je obtožbe že pred časom zanikal Janša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.