Slovenija
35 ogledov

Slapnika bo varovala policija

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Spor, ki je zaznamoval sejo preiskovalne komisije DZ, ki se ukvarja z ozadjem afere Patria, je začel Zmago Jelinčič. Tako je pojasnil drugi udeleženi v prepiru Tadej Slapnik, ki ga bo varovala policija.
Tako Slapnik kot njegov kolega iz Zaresa Franco Juri sta prepričana, da je incident povezan z opozorili poslancev Zaresa o trgovini z orožjem.

Magnetogram petkove seje komisije o aferi Patria, kjer je prišlo do incidenta med Zmagom Jelinčičem in Tadejem Slapnikom, je odslej javen.

Z njega je razvidno, da se je zgolj odzval na Jelinčičeve grožnje, pravi Slapnik, ki je zoper Jelinčiča že vložil kazensko ovadbo, policija pa zaradi groženj pripravlja načrt njegovega varovanja.

Policisti so ga namreč opozorili, da incident lahko sproži različne odzive zlasti med Jelinčičevimi privrženci. Zato bo Slapnik poskrbel, da bo njegova družina ustrezno zaščitena.

Kmalu znane morebitne sankcije
Potem ko so z magnetograma umaknili oznako zaupno, je petkovo dogajanje predstavil Slapnik, poslanec Zaresa. Kot je dejal, se seja po njegovem sploh ni začela, zato so z zapisa lahko umaknili zaupnost.

Branko Grims, SDS, naj bi kot predsedujoči komisiji zbranim jemal besedo, nato pa je s fizično silo zagrozil prvak SNS Zmago Jelinčič.

Prvi del magnetogram si lahko preberete tukaj, drugi del pa na tej povezavi.

Na petkovi seji je prišlo do zapleta, ko je Slapnik zahteval izključitev Grimsa iz komisije, saj naj bi bila vložena zahteva po njegovem pričanju v zadevi Patria.

Med Slapnikom in Jelinčičem je nato prišlo do spora. Začel naj bi Jelinčič, ki je Slapniku zagrozil, da ga bo "po p....", Slapnik pa je Jelinčiču odvrnil, da ga bo vrgel skozi okno. Oba sta se v petek pogovarjala s kriminalisti. Slapnik je proti Jelinčiču že vložil kazensko ovadbo, a napovedal, da jo bo umaknil, če bo Jelinčič umaknil grožnje.

Gantar zahteve za varovanje še ni dobil
Predsednik državnega zbora Pavel Gantarja formalne zahteve za varovanje ni dobil. Kot je pojasnil, bo zahtevo, če bo podana, predal pristojnim organom v odločanje.

Gantar je besede, izrečene na petkovi seji, v izjavi za javnost označil za grobe žaljivke in sovražni govor ter neokusno in nedopustno dejanje. Sam možnosti disciplinskih ukrepov nima, je pa napovedal pogovor z obema vpletenima v spor, saj, kot meni, "verbalne grožnje s fizično silo niso primerne za državni zbor".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.