Svet
33 ogledov

Slavja in žalovanja ob Castrovi smrti

Fidel Castro, po smrti EPA
Mešani odzivi ob smrti nekdanjega dolgoletnega predsednika Kube in vodje tamkajšnje komunistične revolucije. Kubanski izgnanci v ZDA slavijo, Kubanci v domovini so zadržani.

Ulice v kubanski prestolnici Havana, so danes tihe. "Kubanci določene generacije se bodo verjetno odzvali s solzami v očeh in to je danes že videti. Odzivi drugih bodo verjetno na meji brezbrižnosti, spet tretji bodo verjetno v zasebnosti govorili, da je njegov čas že zdavnaj minil," ob smrti Fidela Castra ocenjuje dopisnik BBC v Havani Will Grant.

Po drugi strani je na ulicah Miamija, kjer živijo številni kubanski izgnanci, po poročanju agencije Reuters opaziti slavje. Posnetek, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, kaže množico ljudi, ki s kubanskimi zastavami plešejo na ulici. "Takšnega javnega odziva na Kubi ne bo, saj ga nihče ne bi prenesel," ocenjuje Grant.

"Simbol nekega obdobja"

Na smrt nekdanjega predsednika se odzivajo tudi svetovni voditelji. Po oceni francoskega predsednika Francoisa Hollanda je Castro "poosebljal kubansko revolucijo, v vseh njenih upih in razočaranjih".

Ruski predsednik Vladimir Putin je Castra označil za "simbol nekega obdobja". "Ime tega pomembnega državnika se upravičeno smatra za simbol nekega obdobja v sodobni zgodovini sveta. Fidel Castro je bil iskren in zanesljiv prijatelj Rusije," je sporočil iz Kremlja.

Predsednik komunistične Kitajske Xi Jinping je v sporočilu, ki so ga objavili na začetku osrednjih vesti na državni televiziji, poudaril, da bo "Tovariš Castro živel večno".

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro, glavni zaveznik Kube v regiji, je pozval k nadaljevanju poti, ki jo je utrl Castro. "Vsi revolucionarji tega sveta moramo nadaljevati njegovo dediščino in nositi naprej zastavo svobode, socializma, humane države," je tvitnil po objavi novice o Castrovi smrti.

"Fidel Castro je bil ena od najbolj ikoničnih osebnosti 20. stoletja. Indija žaluje za dobrim prijateljem," se je odzval indijski premier Narendra Modi.

Kubancem je sožalno brzojavko poslal tudi predsednik srbske vlade Aleksandar Vučić. "Z njegovo smrtjo se zaključuje pomembno politično obdobje. Srbija bo vedno visoko cenila svobodni duh, s katerim je Fidel branil suverenost svoje države, da bi Kubo, kot je govoril, vrnil Kubancem," je zapisal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:08 26.november 2016.

    Sej je bil povečini dobr človk nevem zakaj bi slavil njegovo smrt. Izpod krempljev ZDA je spodnesel Kubo ki je dejansko delala vse kar je lahk da je skrbela za ljudi. Kriminala praktično tm ni. ....Zdej pa praznujejo kaj..da ...prikaži veča bodo postal podružnica ZDA?? Če hočte ZDA pejte v ZDA ne pa da se na Kubo spravljate....glej Slovenija je bila tud vsa evforična ob osamosvojitvi..ampak sam zato ker greš na kapitalizem še ne pomen da bo avtomatsko kej boljš..ta evforija ob pričakovanem avtomatizmu unič državo..... Jz verjamem da multinacionalke komaj čakajo da dobijo dostop do novega trga..komaj čakajo. povsod so trgi že nasičeni...na Kubi bi se pa dal še nekaj dobička dobit...(dobička ki se ga potem sprav v davčne oaze in se ga potem 99% pusti tam ležat..važn da ljudje nimajo tistga dnarja v obtoku...da so revni da so pol bl pridni in se morajo bolj zanašat na korporacije pa bit bolj kot sužnji)

  • Avatar Leon
    Leon 15:53 26.november 2016.

    Najhujša bo delitev med Kubanci ! Vatikanski in neoliberalni hujskači želijo svoj delež ,tako za navadno ljudstvo ostane še manj kot pred revolucijo ! Zgodovina se ponavlja .

  • Boris Odreitz 15:46 26.november 2016.

    Fidel para siempre. Naj živi komunizem naj crkne fašizem, nacizem in kapitalizem !!!