Slovenija
63 ogledov

Slavnostni zagon ČHE Avče

Predsednik vlade je ob zagonu ČHE Avče izrazil prepričanje, da tisti, ki imajo a Žurnal24 main
Energija. Ponoči in ob vikendih bo ČHE Avče črpala vodo, ob konicah pa proizvajala elektriko.

 “Ta pridobitev je napredek. Je v kontekstu trajnostnega razvoja, ki ga zasleduje vlada in v kontekstu priprave energetskega plana, ki bo predmet razprave v državnem zboru. Je pa tudi velik poslovni dosežek,” je ob včerajšnjem zagonu črpalne hidroelektrarne (ČHE) Avče povedal predsednik vlade Borut Pahor.

Skladiščenje energije
Vladimir Gabrijelčič, direktor družbe Soške elektrarne, je pojasnil, da je koncept ČHE trenutno edini izvedljivi način skladiščenja električne energije.

Naložba se povrne
Naložba v gradnjo prve slovenske črpalne hidroelektrarne je znašala okrog 122 milijonov evrov, po izračunih Soških elektrarn pa naj bi se povrnila v osmih do desetih letih.

“Temelji na tem, da v času nizkih cen električne energije, ponoči in ob koncu tedna porablja električno energijo za črpanje vode v akumulacijski bazen, v času visoke porabe pa akumulirano vodo porablja za proizvodnjo električne energije,” je dodal.

Vseeno se izplača
“Okrog 20 odstotkov več električne energije porabimo za črpanje vode, kot je proizvedemo, a s ceno to prinesemo noter," je povedal Miran Komel, vodja projekta gradnje ČHE Avče.

Letna poraba električne energije za črpanje vode iz Soče na Banjško planoto bo znašala 553 GWh, ČHE Avče pa bo proizvedla 426 GWh električne energije na leto. Za potrebe ČHE Avče, ki so jo gradili pet let, je na Kanalskem Vrhu zrasel zgornji akumulacijski bazen s prostornino 2,2 milijona kubičnih metrov vode, ki je s 697 metrov dolgim dovodnim tunelom in 1.567 metrov dolgim tlačnim cevovodom povezan s strojnico.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.