Slovenija
20 ogledov

Slavolok samostojnosti v Luki Koper

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Ob 16. obletnici odhoda zadnjega jugoslovanskega vojaka so pri krožišču pred vhodom v Luko Koper svečano odkrili spomenik Slavolok samostojnosti.
 
 

V drugi svetovni vojni so se Slovenci tragično razdelili, ta vojna pa nas je poenotila in povezala.

Lojze Peterle

 
Slavnostni govornik na slovesnosti je bil generalni direktor policije Jože Romšek, prisotna pa sta bila tudi prvi predsednik slovenske vlade in predsedniški kandidat Lojze Peterle ter minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel.

Slavnostni govornik Jože Romšek je povedal, da je na ta dan pred 16. leti iz koprskega pristanišča odplula ladja z zadnjimi vojaki, orožjem in opremo Jugoslovanske armade. Po njegovih besedah gre za izjemno pomemben mejnik v novejši zgodovini, kjer je odhod zadnjega vojaka jugoslovanske armade pomenil dejansko osvoboditev in trenutek, ko je Slovenija dokončno in nepreklicno postala suverena. Ta datum ne pomeni samo simboličnega konca deset dnevne vojne, pač pa vrhunec dogajanja v procesu nastajanja samostojne države v katerem je bil pomemben mejnik tudi preprečitev tako imenovanega " mitinga resnice" v Ljubljani.

Lojze Peterle je povedal, da je odhod zadnjega vojaka JLA eno ključnih in simboličnih dejstev v slovenski zgodovini, ki pa se ni zgodil sam od sebe. Po njegovih besedah je postal mogoč in neizbežen, ker smo se leta 1990 demokratično in plebiscitarno odločili za neodvisno slovensko državo. Po njegovih besedah je različnost dobrodošla, razdeljenost pa nam škodi, saj nas je premalo, da bi se v bistvenih zadevah delili.

Predsednik uprave Luke Koper Robert Časar pa je v svojem nagovoru dejal, da so ob 50. obletnici Luke Koper še posebno pozorni na dogodke, ki so se trajno vpisali v luško zgodovino. Med te datume pa vsekakor sodi 26. oktober leta 1991. Nova samostojna država slovenskega naroda je takrat končno lahko s polnimi pljuči zadihala v svobodi, je dejal. Po njegovih besedah je Luka Koper v težavnem obdobju pri tem odigrala pomembno vlogo, saj je bilo tedaj pristanišče edino odprto okno v svet. O vzdušju, ki je v tistem času vladalo v luki, pa luški delavci govorijo s ponosom, je še povedal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.