Slovenija
21 ogledov

Sledi odpoved kolektivne pogodbe

Du%C5%A1an Mi%C5%A1%C4%8Devi%C4%8D Žurnal24 main
Na podpis aneksa in dogovora, ki predvidevata zamrznitev plačne reforme, regresa, uskladitev z inflacijo in napredovanj v javni upravi, ni pristal noben "Posedijev" sindikat. Sledi odpoved kolektivne pogodbe.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je potrdila, da je podpis aneksa potrdilo le šest sindikatov, nobeden pa ne prihaja iz skupine sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Janez Posedi.

Ministrica je napovedala, da bodo zdaj odpovedali kolektivno pogodbo, vendar pa bodo takoj ponudili novo. Ta bo drugačna le v 50. členu, ki določa dinamiko izplačevanja plačilnih nesorazmerij.

Niti enega podpisa
"Niti eden od sindikatov se ni odločil za podpis aneksa h kolektivni pogodbi, tako da do podpisa ne bo prišlo. Zdaj čakamo, da vidimo, kaj bo vlada naredila,"
je za Žurnal24 povedal vodja stavkovnega odbora Dušan Miščevič. "Zdaj pridejo na vrsto pravna sredstva, katera, pa je odvisno od tega, kaj bo naredila vlada," je še dodal.

Za veljavnost podpisa aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor bi moralo pristopiti vsaj 15 od 29 reprezentativnih sindikatov. Tako kot konec avgusta tudi tokrat ne bo dovolj podpore. O podpisu se je odločal vsak sindikat posebej.

Šest jih bo podpisalo
V konfederaciji sindikatov javnega sektorja so sicer včeraj potrdili, da bo dogovor z vlado po napovedi predsednika Branimirja Štruklja verjetno podprlo šest od sedmih sindikatov.

Vlada napovedala razveljavitev pogodb
Vlada bo zaradi nezadostnega števila podpisov poskušala cilj, ki bi ga sicer dosegla prek aneksa in dogovora, uresničiti drugače. V parlamentarni proceduri je že interventni zakon, na sodišču pa zahteva za razvezo 50. člena kolektivne pogodbe, ki določa roke za odpravo plačnih nesorazmerij. Vlada je ob tem napovedala odpoved kolektivnih pogodb v javnem sektorju.

Javni uslužbenci so stavko zamrznili 13. oktobra, potem ko so vladna pogajalska stran in sindikati parafirali sporazum o končanju stavke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.