Slovenija
27 ogledov

Sledi treh, sodijo pa le dvema

Svojci in prijatelji Dejana Savića (levo) in Stanka Radojevića (desno) običajno Žurnal24 main
Eksplozija. Forenziki odkrili, kdo je držal bombo, ne pa, kdo jo je vrgel.

Preiskovalci s policijskega centra za forenzične preiskave so na ročni bombi, ki naj bi jo 18-letni Dejan Savić in 21-letni Stanko Radojević sredi maja vrgla na kranjsko policijsko upravo, našli biološke sledi treh ljudi.

˝Večinska sled se ujema z DNK Stanka Radojevića, na Savića kot drugega možnega osumljenca pa so nakazali policisti sami,˝ je na sojenju Radojeviću in Saviću pojasnil forenzik Mihael Mustar, ki je prizorišče eksplozije preiskoval.

KONFLIKT INTERESOV

Vodja Centra za forenzične preiskave. Po kazenskem procesnem pravu je lahko tudi izvedenec, meni profesor ljubljanske pravne fakultete Vid Jakulin. Dvojna vloga izvedenca še bolj zavezuje, da poda mnenje nepristransko in neodvisno od okoliščin, ki so jih ugotovili forenziki.

 

Zadnji držal bombo?

Komu pripada tretja sled na bombi, forenziki niso preiskovali, ker ni mogoče zagotovo trditi, da pripada tretjemu morebitnemu storilcu, temveč le nekomu, ki bi eksploziv lahko držal, pravi Mustar.

Sled, ki naj bi jo za seboj pustil Radojević, naj bi dokazovala, da je bombo najverjetneje držal zadnji.

Dve vlogi hkrati
˝Sprva so bile napačno izračunane analize sledi,˝ pa je vodja forenzikov Franc Šablič utemeljil, zakaj so policisti napisali tri različna poročila o dokazih.

Ker je Šablič hkrati tudi kot sodni izvedenec ugotavljal, kdo izmed obtoženih je držal in kdo vrgel bombo, sta zagovornika zahtevala, naj mnenje nepristransko poda drug izvedenec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.