Slovenija
3 ogledov

Sledijo kadrovske igrice

V SDS menijo, da ima SD svoje politične botre. © BOBO Žurnal24 main
Najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor je napovedal, da bo vsebinski del koalicijske pogodbe končan do nedelje. Pri tem pa bodo morda znana tudi že ministrska imena.

Poslanci so z več kot dvotretjinsko večino Pavla Gantarja potrdili za predsednika državnega zbora. Podpredsedniki pa so postali France Cukjati (SDS), Miran Potrč (SD) in Vasja Klavora (DeSUS). "Za tako občutljivo mesto je dvotretjinska podpora velik uspeh in dober obet, ki pa ga bom moral izpolniti," je dejal Gantar. Pri tem napoveduje, da bo kdaj željo predsednika vlade tudi zavrnil.

 

Türk bo začel posvete

30 dni. Predsednik republike Danilo Türk ima od danes 30 dni, da predlaga novega mandatarja. To bo storil na podlagi pogovorov z vodji poslanskih skupin. V govoru na včerajšnji ustanovni seji DZ pa je napovedal, da bo to storil v najkrajšem možnem času.

Dvom o volitvah. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je včeraj znova opozoril na domnevne nepravilnosti pri delu nekaterih volilnih odborov na volitvah in na neprimernost volilnega sistema. Mandatno-volilna komisija je sicer ugotovila, da noben mandat ni bil sporen.



Spopad med LDS in SD
V strankah nove koalicije pa že napovedujejo, da bodo zamenjali generalnega sekretarja državnega zbora. Med imeni, ki bi lahko zamenjala Lovra Lončarja, se omenja predvsem Dušana Vučka. Slišati pa je, da v SD na tem položaju vidijo svojega človeka, in sicer sekretarja svoje poslanske skupine Miroslava Pretnarja. Najverjetnejši mandatar Borut Pahor vztraja, da bodo koalicijsko pogodbo in kadrovske rešitve oblikovali do nedelje. "Predlagal bom, da bi delali vso soboto in vso nedeljo," pravi Pahor. V preostalih strankah najverjetnejše koalicije pa ne verjamejo, da bo to uspelo. Predsedniku Zaresa Gregorju Golobiču se zdi pomembno predvsem, da pogajanja tečejo. "Če bodo pogajanja končana do konca tedna, bo to imenitno, če ne, pa bo v ospredju vsebina," pravi Golobič in dodaja, da je pripravljen delati tudi soboto in nedeljo. Po neuradnih podatkih so namreč v torek, ko je bil prvi dan pogajanj, uskladili zgolj eno poglavje z eno samo stranko.

Kadrovske težave
Slišati pa je, da naj predsednica LDS Katarina Kresal ne bi bila več omenjana kot prihodnja zunanja ministrica. "Ni potrebe, da prehitevamo dogodke," je to govorico komentiral Pahor. Težava naj bi bilo tudi vprašanje, na kateri položaj v vladi postaviti Golobiča. Govori se predvsem o ministrstvu brez resorja. "Razmišljal sem o mnogočem, a gre tudi za razmisleke kolegov v stranki in mandatarja – predvsem, kaj ta pričakuje in kako on misli sestaviti vlado," meni Golobič, Pahor pa pravi: "Dopuščam možnost dogovora." Hkrati je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec spet poudaril, da bo vztrajal pri ohranitvi svojega položaja ministra za obrambo, s čimer pa se ne strinjajo predvsem v LDS in Zares. Golobič tu žogico prepušča Pahorju:"Iniciativo ima mandatar."

Janša opozoril Türka
Na seji sta manjkala samo Zmago Jelinčič (SNS) in Janez Janša (SDS). Prvi je v Azerbajdžanu, drugi pa na zasedanju Evropskega sveta. Po naših informacijah naj bi Janša Türka obvestil, da ima 15. oktobra neodložljive obveznosti, a naj bi Türk kljub temu vztrajal pri tem datumu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.