Slovenija
43 ogledov

Šli po stezi, ki jo uporabljajo lastniki ovac

Reševanje mladih planincev
1/2
Žurnal24 main
Mladi skavti potrebovali pomoč gorskih reševalcev zaradi nepoznavanja terena.

"Reševanje bi ocenil kot kar zahtevno, zaradi velike količine ljudi, na katere moraš paziti in jih varno prepeljati v dolino. Najbolj nas je skrbelo, ali se znajo dobro gibati po gorskem pobočju ali ne, saj smo med sestopom morali prečiti kar nekaj grabnov. Nekaterim je šlo dobro, drugim pa smo morali pomagati, saj so bili že utrujeni in niso bili prepričani sami vase," je zahtevnost  torkovega reševanja 30 mladih skavtov ocenil gorski reševalec GRS Rateče Klavdij Matjaž.

Šlo je za skavte, stare okoli 20 let, ki so želeli  iz Italije priti v kamp v Kranjski Gori. Imeli so pet vodičev, vendar pa nihče od njih ni poznal prehoda skozi ruševje, v katerem so izgubili pot. 

Opremljeni so bili dobro, s seboj so celo imeli veliko opreme, saj so se podali na večdnevno pot.

Največji problem je tako bil nepoznavanje poti: "Pot je tam slabo označena in če res ne poznaš terena, se kaj hitro izgubiš. Problem nastane, ker moraš prečiti ruševje, nato pa spet prideš na pot, vendar po tej poti letno hodi le peščica planincev in se pot skozi ruševje ne ohranja. To pot bolj uporabljajo lastniki ovac, katere se pasejo na tem področju."

Po prejemu obvestila so se gorski reševalci odločili, da jih bodo reševali klasično. Odpeljali so se do  Belega potoka in naprej peš. Med reševanjem so bili ves čas v navezi z enim od vodičev in glede na njegov opis okolice so jih po eni uri tudi našli pod Vraticami. Na tem delu se pot, ki poteka čez skalnato pobočje, prevesi v plaz – tu pa smer ni posebej označena, saj plaz vsako zimo tam zabriše pot. "Tam so zašli pod steno do grmičevja, kjer pa so tudi obtičali. Ko sva z soreševalcem prišla do njih sva bila kar šokirana glede na količino opreme, ki so jo imeli s seboj," pojasnjuje Matjaž.

Sestop je zaradi utrujenosti trajal kar tri ure, prišli so pomagat tudi drugi reševalci. Mladostniki so imeli težave predvsem pri prehodih čez grabne. Od Belega potoka naprej pa so jih reševalci odpeljali v dolino.

Velika sreča leta 2008

Še večjo skupino so gorski reševalci reševali leta 2008. Takrat se je 38 mladih neprimerno opremljenih Belgijcev odpravilo čez Mangartsko sedlo v Log pod Mangartom. "Takrat so imeli veliko srečo, da jih ni odnesel kakšen plaz. Izvleklo se je srečno za vse udeležence v akciji, lahko pa bi bilo tragično," pravi Matjaž.

Komentarjev 2
  • Sebastjan Kroflič 11:38 20.avgust 2013.

    Žurnalček, pri sklanjanju samostalnika "ovca" sta v rodilniku množine dovoljeni obe obliki: ovc ali ovac. :)

  • Žurnalček 10:55 12.avgust 2013.

    OVACE ste vi na Žurnalu in drugje na Brdovitom Balkanu , v Sloveniji imamo pa OVCE in to ste v večini na Žurnalu.