Slovenija
26 ogledov

Slikar in brigadir imata še eno možnost

Slovenija 24.03.2014 Peter Zupan, Jure Cekuta, nadaljevanje sojenja v zadevi Pat Saša Despot/Žurnal24
Višji sodniki v torek spet o domnevno spornih provizijah.

Ljubljansko višje sodišče bo v torek ponovno razpravljalo o domnevnih korutpivnostih pri državnem nakupu vojaških oklepnikov leta 2007. Višji sodniki bodo tokrat namreč obravnavali pritožbi Petra Zupana, upokojenega vojaškega brigadirja in slikarja Jureta Cekute.

S pritožbo sesuvata lanski obsodbi

Aprila lani sta bila na ljubljanskem okrožnem sodišču oba obsojena na zaporne kazni. Cekuti so prisodili štiri leta in štiri mesece zaporne kazni ter 30.000 evrov denarne kazni. Cekuta mora poleg tega vrniti 440.000 evrov, kolikor naj bi mu plačala Patria oziroma kolikor naj bi zaslužil s posredovanjem informacij. Peter Zupan pa je bil obsojen na dve leti in pol zapora ter 15.000 evrov denarne kazni. Tožilstvu je torej za zdaj uspelo dokazati, da naj bi Zupan kot uslužbenec ministrstva za obrambo (Mors) zlorabil svoj položaj, saj naj bi slikarju dostavljal tajne podatke o tem, kakšne oklepnike potrebuje Slovenska vojska. Cekuta pa naj bi te podatke v zameno za denarno nagrado sporočal finskemu podjetju Patria.

S pritožbo, ki sta jo napovedala že od razglasitvi sodbe, pa poskušata zdaj te kazni izpodbiti.d

Morala bosta biti prepričljivejša

Potem, ko bo višje sodišče v torek opravilo pritožbeno sejo, si bodo sodniki, ki pritožbi obravnavajo vzeli predvidoma še okoli mesec dni časa za razmislek in pisanje sodne odločbe.

Če bosta z argumenti v pritožbi prepričala višje sodnike, ju ti lahko ali povsem oprostijo krivde ali pa sodbo razveljavijo in okrožnemu sodišču odredijo naj jima sodijo ponovno.

V tem primeru bi morala najverjetneje višji sodnikom ponuditi prepričljivejše argumente oziroma bolj trdne dokaze o svoji nedolžnosti. Tiste, ki sta jih ponujala doslej, je namreč okrožna sodnica, ki ju je lani obsodila, ocenila kot povsem neprepričljive.

Sodnice med drugim nista prepričala, da ne poznata ljudi iz Patrie, saj sta tekom celega postopka spreminjala svoj zagovor, kar je sodnico med sodnim procesom tudi najbolj zmotilo.

Če Zupan in Cekuta svoje nedolžnosti ne bosta uspela dokazati niti tokrat, bi bilo lahko predvidoma že do sredine aprila znano, kdaj bi morala začeti prestajati zaporne kazni. Poziv na prestajanje kazni bi praviloma prejela največ mesec dni zatem, če oziroma ko bi višje sodišče lansko obsodbo potrdilo.

 

Komentarjev 2
  • dragec 10:26 07.februar 2015.

    manjkajo še en lopofski brigadir (na čast SV),en pokvarjen tajkun in en skorumpiran politik

  • Tupamaros 09:48 07.februar 2015.

    Tole je pa za lase privlečeno:"V tem primeru bi morala najverjetneje višji sodnikom ponuditi prepričljivejše argumente oziroma bolj trdne dokaze o svoji nedolžnosti. Tiste, ki sta jih ponujala doslej, je namreč okrožna sodnica, ki ju je lani obsodila, ocenila kot ...prikaži več povsem neprepričljive".Obtoženi mora dokazovati, nedolžnost. Sodišču ni treba dokazati krivde. Obsodba na podlagi domnev ne more piti vode. Žal takih primerov je v slovenskem pravosodju še žal veliko.