Slovenija
3952 ogledov

Maminega partnerja osemkrat zabodel z nožem

sodniško kladivo Profimedia
S kuhinjskim nožem je kar osemkrat zabodel maminega partnerja. Storilec je dejal, da mu je "hudič naročil, da mora to storiti".

Na Okrožnem sodišču v Kranju se je danes začelo in v manj kot eni uri in pol tudi končalo sojenje 28-letnemu Kranjčanu Timu Mlinariču, ki je 9. maja letos s kuhinjskim nožem kar osemkrat zabodel partnerja svoje matere. Ker boluje za paranoidno shizofrenijo in je bil v času kaznivega dejanja  neprišteven, je petčlanski senat, ki mu je predsedovala okrožna sodnica Polona Kukovec, odločil, da ni kriv za poskus uboja, izrekel pa mu je varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu in mu podaljšal pripor.

Ekspresno hitro sojenje se je danes v Kranju začelo tako, da je sodnica Polona Kukovec navzočim v sodni dvorani razložila, da se obtoženi, ki je v priporu v UKC Maribor, enoti za forenzično psihatrijo, zjutraj ni želel obleči in je zavrnil, da bi ga prepeljali na sodišče v Kranj. "Po moje gre za bolnega človeka. To je sicer ugotovil tudi izvedenec psihiatrične stroke, ki je navedel, da ima psihično motnjo. Zato bomo z obtoženim, ki bo ostal v zanj bolj prijaznem okolju, vzpostavili videokonferenco, s čimer se je strinjal tudi zagovornik obtoženega," je dejala sodnica.

Na ekranu nad glavami članov senata se je nato pojavil temno oblečen moški. Na vprašanje sodnice, zakaj je zavrnil prihod na kranjsko sodišče, je obtoženi mirno povedal, da se je ustrašil, da bi moral na pot s policijskim avtom. Tudi v nadaljevanju je povsem mirno poslušal besede okrožne državne tožilke Sabine Perko o grozljivem dogajanju 9. maja 2023 okoli 20. ure v stanovanju na Savski cesti v Kranju. 28-letnik je materinega partnerja J. S. s kuhinjskim nožem kar osemkrat zabodel v zgornji del telesa. Le zaradi hitre pomoči treh policistov, ki so prihiteli na kraj dogodka in so naleteli na zaklenjeno stanovanje, in pozneje še zdravniškega osebja, je hudo poškodovani moški preživel in je ostalo pri poskusu uboja. Napadalec pa je, kot je bilo razumeti v nadaljevanju sojenja, poskušal skočiti z balkona, a so mu to policisti preprečili.

Ko je sodnica obtoženega vprašala za komentar, je odgovoril, "da bi se rad še naprej zdravil v UKC Maribor, kjer dobivam terapijo, se nanjo dobro odzivam in sem pomirjen. Tudi družim se in svoje bivanje tu ocenjujem kot pozitivno."

Glede razmer doma je Mlinarič v nadaljevanju razložil, da so se v redu razumeli, a da je bil depresiven in se je zdravil v psihiatričnih bolnišnicah v Begunjah in Polju, od tega trikrat po tri mesece, da je dobival tablete in da je tudi užival alkohol. Z materinim fantom sta se, kot je dejal, več let razumela, nato pa je dobil izbruhe v glave, pa tudi občasno ga je, kot je dejal, J. S. proviciral ... "Ko sem J.S. pogledal v oči, je bilo tako, da mi želi nekaj slabega."

Hudič in angeli

Na vprašanje Zdravka Rusa, ki je obtoženega branil po uradni dolžnosti, naj razloži, kako je bilo z hudičem in angeli, je obtoženec odgovoril, da mu je "hudič naročil, da moram to storiti, medtem ko so mi angeli prigovarjali, naj nož spustim." Glede zdravljenja v psihiatričnih ustanovah je povedal, da je bil samo v Begunjah petkrat in da se spomni le, zakaj je bil tam prvič, pozneje pa ne ve več, zakaj je bil tam. "Ko sem bil tam prvič, sem imel težave z družbo. Zaradi družbe se mi je malo zmešalo," je dejal obtoženi in v nadaljevanju na zagovornikovo vprašanje, kaj bi rad počel v prihodnosti, odgovoril, da obvlada fotošop in bi rad delal kot računalnikar, izdeloval bi animacije, pisal bi knjige in slikal, ..."

Zbolel že pred polnoletnostjo

V nadaljevanju je izvedniško mnenje podal sodni izvedenec psihiatrične stroke Branko Brinšek. Povedal je, da je Tim Mlinarič zbolel za paranoidno shizofrenijo še pred polnoletnostjo, se pravi pred več kot desetimi leti.

"Potek bolezni je zelo neugoden, ima prisluhe in glasovi mu ukazujejo, kaj naj stori oziroma ga usmerjajo. Njegovo razmišljanje je pogosto nelogično. Ima blodnje, motnje mišljenja in motnje čustvovanja. Imel je že več agresivnih izpadov in ti so postali vedno bolj nasilni, ker je opuščal jemanje zdravil in je užival alkohol. Ker je imel vedno manj socialnih stikov, se je znašal nad ožjimi svojci. Tistega dne je bil pod psihotičnim doživljanjem: slišal je nasprotujoča si glasova. In ni zmogel razumeti svojega dejanja," je dejal izvedenec in ocenil, da bi ob vrnitvi v domače okolje in opuščanju zdravil Mlinarič zelo verjetno podobna dejanja ponovil.

Zaradi usklajenih mnenj tožilke in zagovornika obtoženega sodni senat ni imel težkega dela. Sodnica je po nekajminutnem premisleku razglasila, da obtoženi, ki je bil dokazano neprišteven, ni kriv poskusa uboja. Še naprej bo ostal na forenzičnem oddelku za psihiatrijo v Mariboru, sodišče pa bo vsakih šest mesecev preverjalo razmere. "Lahko se tudi pritožite na sodbo. In srečno. Nasvidenje," je ob koncu sojenja dejala sodnica Polona Kukovec.

"Hvala, enako," je popolnoma brez čustev odgovoril Mlinarič ter nato hitro vstal in izginil z ekrana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Facja 17:15 01.avgust 2023.

    Tudi pri sodstvu, CSD, šolstvu, vojski in policiji bi morali uvesti - zakonsko, da je zagotovljen procent nasprotnega spola. V Sloveniji imamo preveč sfrustriranih, nezadovoljenih, zakompleksanih sodnic, pa sodstvo bolj slabo deluje. Za vse "neprištevne" in "bolne" v času storitve ...prikaži več zločina-ni problema: bolnišnični zapor. Tudi Charles Manson je bil v zaporu do smrti, na koncu z rakom, do konca v zaporu.

  • Majazmaja 15:58 01.avgust 2023.

    Za take pa res upam, da ne pridejo iz institucije. Podobno kot tisti vojak ... Dušan "Nekaj", ki je pisal blog o tem, kaj vse se mu dogaja v glavi, kdo vse je kriv za njegove blodnje, preden je ustrelil policista.