Slovenija
41 ogledov

'Slišal nisem nič novega'

Finski preiskovalci so Janšo zaslišali v četrtek.
1/6
Žurnal24 main
V povezavi z afero Patria so Finci zaslišali tudi nekdanjega premierja Janeza Janšo. V izjavi za medije je dejal, da v zadevi s Patrio ni slišal nič novega.
"Vesel sem, da lahko dokončno pojasnim nekatere zadeve," je dejal Janez Janša . Dodal je, da v zadevi s Patrio ni slišal nič novega, videl pa je tako imenovani štabni dokument, ki ga je Patria izpostavila ob začetku dogajanja, in v katerem je načrtovala, kako bo pridobila posel v Sloveniji. "Tam so dejansko operirali z mojim imenom, tako kot je bilo na neki način javno znano že v lanskem letu. Štabni dokument Patrie je nastal na podlagi informacij, ki jih je v Sloveniji zbral predvsem gospod Cekuta," je nadaljeval Janša.

Na podlagi informacij Jureta Cekute je nastal tako imenovani štabni dokument Patrie, v katerem so pri načrtovanju pridobivanja posla v Sloveniji omenjeni takratni predsednik države Janez Drnovšek , predsednik vlade Anton Rop in on kot predsednik vlade po volitvah, je po zaslišanju dejal Janša.

Medtem ko naj bi bila Drnovšek in Rop že "pokrita" , se naj bi po Janševih besedah v dokumentu problematiziralo, kako priti do Janše in njegove stranke "oziroma kako zadovoljiti potrebe predsednika vlade in njegove stanke".

Odgovora na vprašanje, kdo naj bi ga podkupil, naj Janša ne bi dobil, večina drugih vprašanj preiskovalcev pa se je nanašala na to, ali se je srečal z odgovornimi v Patrii in z drugimi, ki naj bi sodelovali pri poslu. "Odgovornih pri Patrii ne poznam; Cekute, Wolfa ali Riedla nisem srečal," trdi Janša.


 

Jutri zaslišan tudi Cekuta

Jutri naj bi pred preiskovalce stopil tudi slikar Jure Cekuta, o katerem je avstrijski poslovnež Hans Wolfgang Riedl izjavil, da je njemu nakazal denar.

Zaslišanje zahtevali Finci
Neuradno so zaslišanje Janše zahtevali Finci, navzoči pa so bili tudi slovenski preiskovalci. "Na vabilu, ki je prevedeno iz finščine, piše, da sem vabljen kot osumljenec, vendar ni navedeno, če sem osumljen, niti na moje vprašanje to ni bilo pojasnjeno," pravi Janša.

"V dokumentih, ki sem jih videl, ni nobenih podlag za obtožbe, ki so bile izrečene v oddaji finske televizije,"
je še povedal Janša, ki zdaj pričakuje da bo, "če je Slovenija pravna država" , s strani slovenskih preiskovalcev na Finskem zaslišan tudi novinar Berglund. Danes so zaslišali tudi uslužbenca ministrstva za obrambo Marjana Senico , ki se je pogajal s finsko Patrio, in Jožeta Zagožna .

 

Brez komentarja

Sedanji premier Borut Pahor je na tiskovni konferenci po seji vlade zavrnil komentiranje zaslišanja nekdanjega premierja Janše. 

Minister Gregor Golobič pa je dejal, da se s tem vprašanjem ne ukvarja.

''Čist kot solza''
Vprašanje, ali je bil na zaslišanju, smo naslovili tudi na nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca . Odgovoril je, da so ga zaslišali že spomladi. Dejal je, da so ga zasliševali dvakrat po osem ur in ugotovili, da je ''čist kot solza'' .

Ali je dobil vabilo na zaslušanje tudi generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl , pa nam ni uspelo izvedeti, saj Cvikl in njegov sekretariat za razliko od Erjavca na to vprašanje ne želita odgovoriti. Napisali so nam zgolj: ''V zvezi z vašim vprašanjem se obrnite na pristojne organe. Generalni sekretariat vlade ni pristojen na področju, za katerega vi sprašujete.''

Včeraj Leban
Včeraj je bil zaslišan poslovnež Rudolf Leban . Dejal je, da je bilo zaslišanje policijska rutina in da je tudi tokrat povedal enako kot na prvem zaslišanju. Dejal je, da so ga finski kriminalisti spraševali, ali je denar prejel, in pojasnil jim je, koliko ga je po pogodbi dobil in kdaj. Zanimalo jih je tudi, ali je denar komu dal, Leban pa jim je po njegovih besedah odvrnil, da ne.

Glavnega finskega preiskovalca Kaja Erika Björkquista po Lebanovih besedah v sredo ni bilo med kriminalisti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.