Slovenija
25 ogledov

SLO: Število okuženih s HIV narašča

aids Shutterstock
V Sloveniji narašča število okuženih s HIV. Lani je bilo tako prepoznanih 55 primerov okužb z omenjenim virusom. Najbolj ogrožena skupina so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Okužbo z virusom HIV so tako lani zdravniki odkrili pri 55 ljudeh, kar je več kot v kateremkoli letu do zdaj oziroma 20 več kot leta 2010 in 34 več kot pred desetimi leti, razkriva letno poročilo o okužbi s HIV v Sloveniji za leto 2011, ki so ga danes predstavili na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

"Povečano število diagnoz po letu 2003 je predvsem posledica porasta primerov med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. V letu 2011 je bilo med njimi tudi prvič v zadnjih desetih letih največ diagnoz okužbe med starimi od 20 do 29 let in ne med starimi od 30 do 39 let. Zelo zaskrbljujoči so podatki o izrazitem porastu zgodnjega sifilisa med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, ki so znano okuženi s HIV v zadnjih letih," piše v najnovejšem poročilu.

Ob tem opozarjajo na pomen hitrega odkrivanja okužb, saj je lahko v takih primerih zdravljenje uspešnejše.

"Med osebami s prepoznano okužbo s HIV v letu 2011 bi jih zaradi hude prizadetosti imunskega sistema moralo že več kot polovica prejemati protiretrovirusna zdravila. Pri vseh 15 bolnikih, ki so zboleli za aidsom v letu 2011, je bila tudi okužba s HIV prepoznana šele v letu 2011."

Pred okužbo ni varen nihče

Četudi je med novo okuženimi največ moških, ki imajo spolne odnose z moškimi (od 47 primerov je bilo takih 35), se lahko okužijo tudi tisti, ki imajo heteroseksualne spolne odnose: eden moški se je tako okužil s spolnimi odnosi z žensko iz države z visokim deležem okuženega prebivalstva in drugi z žensko z znano okužbo s HIV. Deset primerov pa, kot piše v poročilu, niso mogli uvrstiti v nobeno od znanih skupin z višjim tveganjem.

Šest žensk se je predvidoma okužilo s heteroseksualnimi spolnimi odnosi (tri s spolnimi odnosi z znano okuženimi moškimi, ena prihaja iz države z visoko prevalenco, ena je imela spolne odnose z injicirajočim uživalcem prepovedanih drog in ena se je najverjetneje okužila s heteroseksualnimi spolnimi odnosi, a ni bilo podatka o partnerju iz skupine z višjim tveganjem za okužbo s HIV oziroma z že znano okužbo). V nobeno od znanih skupin pa niso mogli uvrstiti ene ženske.

Lani je bil prijavljen tudi primer okužbe dečka, ki se je rodil materi, okuženi s HIV, ki izvira iz države z visokim deležem prebivalcev, okuženih s HIV. "Gre za prvi primer okužbe, prenesene z matere na otroka, po letu 2004. Med injicirajočimi uživalci drog nismo zabeležili nobene okužbe."

Za preprečevanje okužbe z virusom HIV sta še vedno najučinkovitejša odgovorno in varno spolno vedenje ter uporaba kondoma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.