Slovenija
41 ogledov

Šlo za detomor

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Po besedah direktorja inštituta za sodno medicino pri ljubljanski medicinski fakulteti Jožeta Balažica se je prejšnji teden v Novi Gorici zgodil detomor.

Po enem tednu je znano, da se je v Novi Gorici zgodil detomor. To je za Slovenske novice potrdil direktor inštituta za sodno medicino pri ljubljanski medicinski fakulteti Jože Balažic. Dojenček se je torej rodil živ.
Policija, preiskovalni sodnik in tožilstvo bodo končno poročilo o obdukciji prejeli v naslednjih dneh.

Na Policijski upravi Nova Gorica  nam tako niso mogli podrditi izsledkov sodne obdukcije. "Sodno obdukcijo v zvezi s tem najdenim truplom novorojenčka je odredil preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Novi Gorici, da se ugotovi vzork smrti.Novogoriška kriminalistična policija pa o cilju preiskave vseh okoliščin še vedno izvaja določene aktivnosti. O ukrepih bomo javnost tudi obvestili, ko bo zadeva zaključena. Mi uradno z rezultati obdukcije še nismo seznanjeni," je za zurnal24.si povedal Dean Božnik s PU Nova Gorica.

Skrb za otroka predstavlja nemogočo nalogo
Zakaj sploh lahko pride do takšnega tragičnega dogodka je za zurnal24.si povedala dr. Zalka Drglin iz Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

"Novorojenček za svojo rast in razvoj nujno potrebuje predano skrb in nego odrasle osebe, navadno to vlogo spontano prevzame mama, ki ga je tudi nosila in rodila," je povedala raziskovalka dr.Zalka Drglin iz Inštituta za varovanje zdravja.

In v primeru, da zaradi usmerjenosti vase skrb za otroka predstavlja nemogočo nalogo, lahko posameznik ali posameznica do otroka razvije destruktivna, sovražna čustva, pravi Drglinova in dodaja "notranji konflikt med ljubeznijo do otroka in sovraštvom do njega se lahko pojavi že ob spoznanju nosečnosti, med njenim potekom ali po njegovem rojstvu. Zunanje življenjske okoliščine lahko bistveno pripomorejo k razreševanju tega konflikta."

Želja po "popolni" materi
V določenih primerih je detomor lahko tudi posledica napačne presoje, ko posameznica ugotavlja, da ne bi mogla doseči ideala "popolne matere" in se zato odloči, da je za otroka bolje, da ne živi. "Iz zgodovine poznamo detomore zaradi  družbenih ali individualnih odločitev, naj otrok, ki je »drugačen«, ne živi.  Najhujšo obliko patologije predstavljajo tako imenovane antisocialne oz. psihopatske osebnosti, ki imajo hud čustveni primanjkljaj in se ne zavedajo nesprejemljivosti dejanj, kot je na primer detomor."

"Ženskam, ki se znajdejo v  trenutku stiske pa sporočam: vedno je nekdo, ki vam je pripravljen prisluhniti, iščite, dokler med ljudmi ne dobite podpore. Med drugim tudi na spletni strani www.mamazofa.org najdete povezavo na forume, kjer lahko anonimno podelite svoje težave, lahko nam pišete ali pa pokličete na telefon za obporodne stiske," pove Drglinova in zaključi "dogodek, ob katerem smo obmolknili, je hkrati glasno  vprašanje vsem nam:  smo kot posameznice in posamezniki v tej družbi dovolj čuteči in pozorni  na pogoje materinstva in očetovstva?"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.