Slovenija
31 ogledov

Slovaki so ga rešili gotove smrti

Rižarna Žurnal24 main
Pobudnik medkulturnega dialoga Viktor Smolej (1910-1992) je bil med vojno zaprt v Rižarni, od koder so ga rešili Slovaki, tako da so mu dali državljanstvo. V zahvalo se je zavezal, da bo vse življenje propagiral slovaško književnost.

Viktor Smolej je bil publicist, literarni zgodovinar, kritik, leksikograf in prevajalec, ki je na Univerzi v Ljubljani študiral južnoslovanske jezike in književnost ter se učil slovaškega jezika na univerzi v Bratislavi.

Da bo vse življenje propagiral slovaško književnost, se je v pismu slovaškemu poslaniku pri Svetem sedežu Karolu Sidorju zavezal, potem ko so ga gotove smrti v taborišču Rižarna v Trstu leta 1943 rešili Slovaki, tako da so mu dali slovaško državljanstvo.

Slovaščina v Ljubljano, slovenščina v Bratislavo

Poleg tega, da je opravljal številne družbene funkcije, je septembra 1947 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani zastavil lektorat slovaškega jezika. Predaval je tudi, ko je bil že v pokoju, vodil je brezplačen tečaj slovaščine za študente slavistike in etnologije. Prizadeval si je za ustanovitev lektorata slovenščine v Bratislavi in pomagal pri njegovem delovanju.

Postavil je temelje slovakistike v Sloveniji in prispevale z mnogimi deli in nešteto članki tako o slovenski kot slovaški kulturi in poročili o sodobnem književnem ustvarjanju.

Prevajal je tudi iz češčine, lužiške srbščine in takratne srbohrvaščine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.