Slovenija
95691 ogledov

Slovenca v Afriki obsojena na 20 let zapora

Janez cerar-Zapor bissan Osebni arhiv Skupinska celica v zaporu Grande Bissam
Sodišče na Slonokoščeni obali je pritožbo Radomeljčana Janeza Cerarja in Daniela Golenača iz Lucije pred kratkim zavrnilo. Pogovarjali smo se z Janezovim sinom Luko Cerarjem.

Oseminpetdesetletni Janez Cerar iz Radomelj je po poklicu gradbinec, že vse življenje pa je zaljubljen v morje. Tako je po naročilu marsikdaj prepeljal jadrnico iz daljnih pristanišč v Evropo. "Tudi jaz obožujem plovbo in imam izpit za skiperja. Z očetom sva denimo tako skupaj za nekega Zadrčana peljala njegovo jadrnico v Gibraltar," pripoveduje njegov sin Luka Cerar.

Za prav takšno vožnjo se je Janez Cerar dogovoril tudi novembra 2019. Skupaj z 39-letnim Danielom Golenačem iz Lucije, nekoč uspešnim gimnastičarjem, sta poletela v Brazilijo, tam prevzela elanovo plovilo in se namenila proti stari celini.

Kupil letalsko karto

"Sam sem se konec novembra tistega leta odpravil na Fuerteventuro, kjer sem kot prostovoljec renoviral center za jogo in hkrati užival dopust. Ker so Kanarski otoki blizu Afrike, sva se z očetom dogovorila, da me z Danielom nazaj grede obiščeta. Toda februarja me je klical brat Jaka, da je dobil elektronsko pošto z neznanega naslova, v kateri Daniel sporoča, da sta z očetom zaprta v Abidžanu na Slonokoščeni obali. Takoj sem kupil letalsko vozovnico in se vrnil domov," nadaljuje Luka.

Kot se je izkazalo, sta Janez Cerar in Golenač po slabih treh tednih priplula v bližino Afrike in se zaradi težav z motorjem, jadri in avtopilotom, v jadrnico je tudi vdirala voda, usmerila proti Gvineji. V mednarodnih vodah pa ju je ustavila pomorska policija in ju pospremila v San Pedro na Slonokoščeni obali. "Tam so najprej s psmi preiskali barko, ker da iščejo mamila. Našli niso ničesar, a je prišla še ena skupina sprecialcev, ki je v predalu v kuhinji odkrila en gram kokaina. Bil je nezapakiran in je zato čudno, da bi se ohranil v takšni obliki, saj je, kot sem izvedel, higroskopičen in nase vleče vodo, torej bi moral razpasti," pravi Luka, ki sicer noče ničesar trditi, a dopušča možnost, da so bila mamila podtaknjena.

Ušla dva belca

Nekaj dni prej so namreč pomorski policisti prestregli ribiško ladjico, ki je prevažala kar 400 kilogramov kokaina. Pet Gancev so priprli, ušla pa sta jim dva belca, po njihovem prepričanju očitno Janez Cerar in Daniel Golenač, saj so ju obtožili mednarodne trgovine z drogo in pranja denarja. Po njihovi razlagi naj bi kokain na morju predala Gancem, tisti gram na njuni jadrnici pa naj bi nekako spolzel iz enega od paketov.

Zaprli so ju v zapor Grand Bassam, ki je po Lukinih besedah na obali, obkrožen z vilami z bazeni, a velja za zloglasnega. Tam sta bila nekaj časa v samici, sojetniki so ju fizično napadli, prebolela sta malarijo in druge infekcijske bolezni, shujšala za več kot 20 kilogramov. Zatem so ju premestili v večji prostor, v katerem se je stiskalo do sto zapornikov.

Zastopal ju je odvetnik po uradni dolžnosti, ki pa je zahteval plačilo, za začetek 10.000 evrov. "Koffi Yebua Tahua se nam po letu in pol praktično ni več odzival, zatem pa je zahteval še deset tisočakov. Nismo mu jih plačali, ker ni bilo od njega nobenega učinka," pojasni Luka Cerar. "Najeli smo tudi odvetnika v Sloveniji, najprej Jožeta Oberstarja, ki se je zelo trudil, tudi v navezi z ministrstvom za zunanje zadeve. Težava je, ker na Slonokoščeni obali nimamo svojega predstavništva. Kasneje nam je, in to zastonj, na pomoč priskočil drug slovenski odvetnik, ki ne želi biti medijsko izpostavljen. Dosegel je, da je očeta in Daniela obiskala nemška konzulka, razmere v zaporu si je ogledal tudi predstavnik Rdečega križa."

Izgubili dokumente

Toda prida uspeha ni bilo. Afriškim oblastem je medtem uspelo izgubiti vse osebne dokumente obeh Slovencev, postopek na sodišču pa se je vlekel v nedogled. Šele 19. maja lani so ju obsodili na 20 let zapora, denarno kazen 150.000 evrov, zaplenili so jima tudi jadrnico, ki pa je, kot pravi Luka, tako ali tako demolirana, izropana: "Vložili smo pritožbo, ki so jo letos konec maja, na moj 30. rojstni dan, zavrgli. Zdaj bi radi s pomočjo nemškega konzultata dosegli, da bi oče in Daniel prestajala kazen v Sloveniji."

Janeza Cerarja in Golenača so premestili v nov zapor Maca v središču Abidžana. "Tam je malo lažje, v sobi je manj jetnikov. Oče se je spoprijateljil z enim od njih. V zaporu je treba plačati čisto vse, hrano, pijačo, posteljo, ventilator – čez vse leto je dobrih 30 stopinj Celzija in visoka vlaga - zastonj je le voda, s katero iz 'šlaufa' polivajo jetnike," doda Luka Cerar, ki dosedanje stroške, predvsem za Janezove odvetnike in preživetje v arestu, ocenjuje na 55.000 evrov. "Oče zdaj bolje izgleda, po naravi je optimističen, ne vem pa, če mi vse pove. Meni je grozno tudi za babico, brata. Dokler sta oče in Daniel tam v zaporu, sem v zaporu tudi jaz, mentalno in finančno. Da bi ju le spravili domov."

*Fotografija je simbolične

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:28 21.julij 2023.

    Kaj ko bi tudi v Sloveniji uvedli takšen režim v zaporih za vse ki pridejo iz Afrike ilegalno v Slovenijo ??? 100 afričanov v eno sobo, bi šlo ?! Pa saj ni čudno da k nam prihajajo masovno v zapore ...prikaži več s TV in 3 obroki v dvoposteljni sobi.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 13:50 20.julij 2023.

    Kaj je res in kaj , tule nimamo pojma o tem. Vem samo to , da je bolje 10 krivih na prostosti , kot pa en sam nedolžen v zaporu in tule bi država morala naredit vse kar je v ...prikaži več njeni moči , da se vse skupa j razčisti in izve resnico.

  • Kmodri 13:03 20.julij 2023.

    Bomo v Afriko poslali Lu.ckss!