Slovenija
1650 ogledov

Slovence čaka na železniških prehodih novost

železnice Saša Despot
S tem bi radi zagotovili večjo varnost.

V sklopu projekta Skupaj za večjo prometno varnost bodo na 12 cestnih odsekih po Sloveniji zaživeli sistemi, ki bodo s signalizacijo udeležence v prometu opozarjali na morebiten prihod vlaka. Na ta način želijo v občinah povečati varnost na prehodih, ki so zavarovani le z andrejevim križem, so sporočili iz Zavarovalnice Triglav.

Problematika varnosti cestnega prometa na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo je povezana predvsem z neupoštevanjem prometnih predpisov, so zapisali v zavarovalnici, ki pri projektu sodeluje s podjetjem COPS system. Slednje je v občinah, ki so se uspešno prijavile na razpis, že začelo postavljati sisteme COPS@rail.

Sistemi poudarjajo nivojski prehod, opozarjajo voznike na zaustavitev in previdnejše prečkanje železniške proge ter na podlagi podatkov o prometni statistiki, ki jih beležijo enote sistema, omogočajo nadaljnje ukrepe za povečanje varnosti in optimizacijo prometnega režima, so našteli v sporočilu za javnost.

Nevarno za tiste, ki ne poznajo poti

Peter Korun iz podjetja COPS systems je med drugim pojasnil, da so točke, ki jih opremljajo, pogosto tudi nevarne za tiste voznike, ki se prvič ali redko vozijo po določenih cestah in zaradi vremenskih pogojev ali infrastrukturnih omejitev ne zaznajo, da se bližajo prehodu čez železnico.

S prvimi postavljenimi enotami opozorilnih sistemov se lahko pohvalijo v občinah Novo mesto, Straža, Mokronog-Trebelno, Trebnje in Metlika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.