Slovenija
461 ogledov

Slovenci bi delali za 500, vendar so najeli Hrvate za 1250 evrov

Kirurške škarje Profimedias
Slovenski zdravniki so na nogah: mariborski UKC bo inštitutu, ki ga vodi Miha Pogačnik, plačal 1250 evrov bruto za 12 ur dela hrvaških anesteziologov. Slovenski anesteziologi so bili pripravljeni delati za 500 evrov, oziroma 42 evrov bruto na uro.

Na Inštitutu za raziskave v medicini, ki ga vodi Miha Pogačnik, razmišljajo o možnosti vložitve ovadb zoper zaposlene na ministrstvu za zdravje, ki so obravnavali vloge za anesteziologe iz Reke, ki naj bi zapolnili pomanjkanje v UKC Maribor. 

Štirje anesteziologi iz Reke, ki rešujejo kadrovsko stisko, so namreč pretekli teden že začeli dežurati v mariborskem UKC. Ministrstvo za zdravje je njihove vloge dobilo v petek.

Dve odločbi z dvema vsebinama

"Iz neznanih motivov in vzgibov so pristojne osebe na ministrstvu za zdravje o vlogah istih zdravnikov specialistov v intervalu 24 ur izdale dve različni odločbi z dvema različnima vsebinama in dvema različnima rokoma," je zapisal Pogačnik. Njegov Inštitut za raziskave v medicini je posrednik med reškimi anesteziologi in mariborskim UKC, ki ga vodi Gregor Pivec. Pogačnik pravi, da "domnevni nelegitimni interesi lobijev" projekta ne bodo ustavili, mečejo pa slabo luč na Slovenijo in slovensko zdravstvo ter poslabšujejo položaj slovenskih pacientov. 

Delajo brez dokumentov

Nobena od vlog anesteziologov še ni rešena, kot so sporočili z ministrstva so bile tri nepopolne, zato je inštitut pozvalo k dopolnitvi. Popolno prijavo pa je ministrstvo posredovalo Zdravniški zbornici Slovenije, ki bo ponudnika storitev vpisala v register.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, lahko zdravniki glede na pravo EU in pojasnila Evropske komisije, pričnejo opravljati storitve občasno, ko vložijo popolno prijavo na pristojni organ, in jim ni potrebno čakati na vpis v register oziroma dovoljenja.

Naši bi delali za 42 evrov na uro

Pravno podlago za začetek dela na UKC Maribor ima tako le en reški anesteziolog.

Kadrovska kriza na mariborski anesteziologiji traja že več mesecev, zaradi česar je samo letos do 15. februarja odpadlo 451 nenujnih operacij. UKC je sprva na pomoč pozval anesteziologe iz drugih slovenskih bolnišnic, tudi iz UKC Ljubljana. Nekateri zdravniki iz regionalnih bolnišnic so se odločili za sodelovanje po ceni 42 evrov bruto na uro, zdravniki v UKC Ljubljana pa naj bi zahtevali višji znesek.
 

Slovenski anesteziologi bi delali za manj

Konrad Kuštrin | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Reški anesteziologi naj bi v Mariboru dobili 1250 evrov bruto za 12-urno dežurstvo čez vikend, visoko plačilo pa zelo razburja slovenske zdravnike. Po besedah Borisa Rižnarja, predsednika Fidesa v UKC Maribor, stane 12 ur zaposlenega anestezista okoli 300 evrov. Rižnar poudarja tudi, da UKC Maribor dodatnih anesteziologov ne potrebuje čez vikend, pač pa med tednom, ko so na vrsti operacije.

Da bi za nižjo ceno delali tudi anesteziologi iz UKC Ljubljana in ne le iz regionalnih bolnišnic, ki so bili celo pripravljeni vzeti dopust,  trdi predsednik Fidesa Kondrad Kuštrin. Poudarja tudi, da bo posrednik pri poslu dobil vsaj 20 odstotkov tega zneska. 

Pogačnik pri UKC Maribor zaslužil že pol milijona evrov

Miha Pogačnik naj bi na mesec prejemal bruto 6.300 evrov honorarja, njegovo podj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Direktor UKC Maribor Gregor Pivec, kljub napovedi, danes ni pojasnil, zakaj je sklenil pogodbo z Mihom Pogačnikom, sicer strokovnjakom za slovensko-hrvaške odnose in nekoč najbolje plačanim vladnim svetovalcem. Kot razkriva Dnevnik, bolnišnico in Pogačerjev inštitut povezuje dolgoletno poslovno sodelovanje. Na račun UKC Maribor naj bi Pogačnikovo podjetje in zasebna zavoda zaslužili več kot 550.000 evrov.

Direktor ni opravil svojega dela

Sandra Tušar | Avtor: mediaspeed mediaspeed
"Direktor UKC Maribor Gregor Pivec se je skušal zadeve lotiti na različne načine in zdaj je našel rešitev, ki se je njemu zdela primerna. O tem, da je podpisal pogodbo z omenjenim inštitutom, nas UKC Maribor ali direktor nista seznanila, izvedeli smo iz tega, kdo je vlagal dokumentacijo za reške anesteziologe," je povedala državna sekretarka na ministrstrvu za zdravje Sandra Tušar.

Ministrstvo bo po njenih besedah upoštevalo mnenje sveta zavoda. "Svet bo neposredno komuniciral z direktorjem, od njega zahteval odgovore in potem se bodo odločili po svoji vesti, kako bodo v tem primeru ravnali," je dejala. V tej zgodbi jo sicer moti, da se veliko govori o denarju, malo pa o varnosti bolnikov.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 25
  • zdrej 08:50 06.marec 2016.

    Aja pa dragi novinarji, kje je link do preteklega dogajanja, ko se je zavrnilo sodelovanje z UKC MB, ker je premalo plačilo?

  • zdrej 08:49 06.marec 2016.

    Naj te spomnim, da so iskali po slovenskih ustanovah, pa so zavrnili, češ da je premalo plačano. Po bitki so vsi generali. Pa vseeno je če levak ali desnak, pomembno je če dela prave zadeve in na pravi način!! Ti ...prikaži veči si pa pokazal, da si pripadnik levakov, torej zaradi pripradnosti pristranski, nekomu podložen ali po domače ovca. Na žalost pa nas bo to vse davkoplačevalce stalo več, ker se nekdo gre neki boj, vsaj tako izgleda. Aja pa tisti, ki zdaj pravijo da bi prišli delat za 500€. Ko se izteče pogodba z Reko, potem se jim ponudi taka pogodba. Seveda se objavi, če bodo stistnili rep med noge. Poimensko!!!!

  • dragec 16:57 05.marec 2016.

    Da vas spomnim,Pivec je kader SSDSS a