Slovenija
24 ogledov

Slovenci bomo videli le del luninega mrka

lunin mrk
1/7
bralka
Današnji popolni lunin mrk zaključuje pestro astronomsko leto. V Sloveniji bomo po sreči lahko opazovali njegov zaključek. Naslednja tri leta se Luna Zemljanom ne bo več skrila.

Današnji popolni mrk bo najlepše viden na območju zahodnega Tihega oceana, v celoti ga bodo lahko opazovali v Aziji in Avstraliji. V Sloveniji začetek mrka ne bo viden, lahko pa bomo opazovali prehajanje Lune iz Zemljine sence. Luna bo v Sloveniji vzšla ob 16.06, Zemljino senco pa bo zapustila ob 17.17, kmalu zatem pa bo začela prehajati v polsenco, ki jo bo popolnoma zapustila ob 18.30.

Društvo Orion bo v primeru jasnega vremena v Mariboru na zgornjem parkirišču Europarka od 16. ure pripravilo javno opazovanje mrka.

Lunin mrk nastane, ko so Sonce, Zemlja in Luna poravnani. Normalno Sonce osvetljuje Luno, med mrkom pa gre polna Luna skozi senco, ki jo meče Zemlja. Luna bi sicer morala tedaj postati nevidna, vendar se to ne zgodi, saj jo doseže nekaj žarkov in se zato obarva rdeče.

Prihodnji popolni lunin mrk bo z Zemlje viden šele leta 2014. Letos smo januarja lahko tudi v Sloveniji opazovali delni sončev mrk, junija pa še popolni lunin mrk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.