Slovenija
21 ogledov

Slovenci drugi najdlje doma

Slovenski starši se za EU nadpovprečno pogosto namesto z vnučki starajo kar s sv Žurnal24 main
Življenje pri starših. Pri nas nadpovprečno pogosto. Ženske se odselijo prej.

Statistika. V Sloveniji je leta 2008 pri starših živelo 38 odstotkov žensk in 60 odstotkov moških, starih od 25 do 34 let.

S tem se Slovenija po obeh spolih uvršča na drugo mesto med državami v Evropski uniji (EU), v katerih največ mladih odraslih še živi pri starših, ugotavlja evropski statistični urad Eurostat.

Najmanj v Skandinaviji
Po odstotku mladih žensk med 25. in 34. letom, ki so še vedno živele s starši, je prva Slovaška. Tam je doma živelo 42 odstotkov žensk. Največ mladih moških, ki so živeli doma, pa je bilo v Bolgariji, in sicer kar 61 odstotkov.

V tej starostni skupini je pri starših najmanj mladih živelo na Danskem. Pri starših je tako živel le odstotek žensk v omenjenem starostnem obdobju in le trije odstotki moških. Danski na repu lestvice sledijo druge skandinavske države.

Ženske v zvezo mlajše
Nekaj več kot polovica tistih, ki so v EU živeli pri starših in bili stari od 18 do 34 let, je bilo zaposlenih. Na samostojnost še bolj kot zaposlenost, ki za to ne omogoča vedno dovolj denarja, vpliva partnerska zveza. Tudi ta je kriva za razlike med spoloma: ženske se v EU v povprečju mlajše odločajo za poroko oziroma življenje s partnerjem. V partnerski zvezi je tako v Sloveniji leta 2008 živelo 37 odstotkov žensk med 18. in 34. letom. V istem starostnem obdobju pa je pri nas v partnerski zvezi živelo komaj 22,3 odstotka moških. S partnerjem, a še vedno pri starših, je leta 2008 pri nas živelo okoli štiri odstotke mladih odraslih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.