Slovenija
10 ogledov

Slovenci gredo v nov eksperiment

miro cerar Anže Petkovšek
Južni sosedje ocenjujejo, da s(m)o hazarderji na volitvah obračunali s pohlepom in egoizmom. A to nujno ne pomeni, da nam bo v prihodnosti bolje.

»Iščete nov začetek in nove obraze, a ste hkrati zvesti starim,« pravi Renato Ivanuš, odgovorni urednik najbolj branega hrvaškega dnevnika 24Sata. »Tudi pri nas HDZ še vedno visi na dvajsetih odstotkih, čeprav je Sanader v zaporu. SDP je v zadnjih treh letih uničila državo, a ljudje bodo še vedno glasovali za ene in druge,« dodaja. Na Hrvaškem so novi obrazi lahko jeziček na tehtnici, nikakor pa se ne more zgoditi kaj podobnega kot pri nas, ko sta na zadnjih dveh predčasnih volitvah zmagala nova obraza.

»Vendar to ne pomeni, da ste na boljšem. Ste večji hazarderji kot mi, a tako lahko hitro naletite na nekoga, ki prodaja meglo,« še meni in dodaja, da je na Hrvaškem nekoliko bolj kot pri nas zakoreninjen mit socializma, potrebujemo velikega vodjo in volimo za velikega vodjo.

»Slovenci gredo v nov eksperiment,« pa so novico o zmagi Mira Cerarja pospremili v Večernjem listu. Novi list, ki je z novim mandatarjem objavil intervju, pa ugotavlja, da rezultatov volitev ni mogoče tolmačiti drugače, kot obračun državljanov s tradicionalnimi strankami, z njihovo koruptivnostjo, pohlepom in egoizmom.

Ne levo, ne desno

Avstrijski mediji so precej več pozornosti namenili porazu konzervativnih strank, torej desnice in krepitvi socialdemokratskega bloka v Sloveniji. Die Presse poudarja predvsem veliko razliko med prvima dvema strankama.

Italijanski mediji po drugi strani Cerarja ne razvrščajo ne levo, ne desno. Pri Repubblici so denimo zapisali, da je Cerar s svojo sredinsko držo volivce Pozitivne Slovenije prepričal z antikorupcijskim programom, druge volivce leve sredine pa s premišljenim programom privatizacije.  

Komentarjev 2
  • Branidom 07:42 16.julij 2014.

    Volilci dobijo takšno vlado, kakršno si zaslužijo !

  • pjosko 19:58 14.julij 2014.

    Kje se da dubit une broške k nosite vsi podrejeni ljubljenemu vodji..Danes Janša..JutriBavčar-Šrot..tile trije znajo za resetkami se kak biznis narest,en obramboslovec,pa sposobn meneger,minister..konc bo trplenja na svetu,sam d pridejo ...prikaži več vn..njihov slogan: world peace and help other ppl.