Slovenija
44 ogledov

Slovenci imamo največ pametnih mobilnikov

telefon, mobilnik Žurnal24 main
Pametne telefone ima 27,8 odstotka Slovencev, kar je največ v državah srednje in vzhodne Evrope. Povprečje je 14,2 odstotka, na Hrvaškem pa jih ima na primer 15,5 odstotka uporabnikov.

Delež uporabnikov, ki imajo v lasti eno od teh visokotehnoloških naprav, znaša v Sloveniji 27,8 odstotka. Sledijo Turčija s 23,7 odstotka, Litva z 18,5 odstotka, Kazahstan s 15,7 odstotka in Hrvaška, kjer pametne telefone uporablja 15,5 odstotka prebivalstva. To ugotavlja raziskava CEE Telco Industry Report, ki jo je pred kratkim objavila agencija za tržne raziskave GfK.

Raziskavo so izvedli med letošnjim majem in julijem na vzorcu tisoč prebivalcev v vsaki od 15 držav omenjene regije. Prav na dno lestvice držav, kjer so pametni telefoni najmanj razširjeni, so se uvrstile Slovaška (9,3 odstotka), Ukrajina (8,9 odstotka) in Romunija (8,4 odstotka).

Prek spleta manj kot polovica

Čeprav je med lastniki pametnih telefonov v teh državah malenkost več moških kot žensk, pa po mnenju agencije ne moremo trditi, da so te naprave izključno moške. So pa to vrsto telefonskih aparatov veliko pogosteje našli pri uporabnikih moškega spola v Sloveniji in na Češkem.

Dostopanje do svetovnega spleta prek lastne mobilne naprave je trend, ki gre z roko v roki s širitvijo uporabe pametnih telefonov. Tri četrtine uporabnikov pametnih telefonskih aparatov v regiji uporablja družabna omrežja za komunikacijo z drugimi.

Lastniki pametnih telefonov prispevajo 31 odstotkov prihodkov spletnih trgovcev, a agencija ob tem ugotavlja, da se pri spletnih nakupih prek pametnih telefonov vrstni red držav precej spremeni. Na prvem mestu so namreč Čehi, med katerimi več kot polovica uporabnikov pametnih telefonov oziroma 53,6 odstotka nakupuje prek svetovnega spleta.

Sledijo Slovaki (48 odstotkov), Slovenci (47,8 odstotka), Estonci (40,8 odstotka) in Romuni (37,2 odstotka). Še veliko možnosti za rast spletnega nakupovanja pa je v Turčiji, Ukrajini in Kazahstanu, kjer prek spleta nakupuje največ desetina uporabnikov pametnih telefonov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.