Slovenija
19 ogledov

Slovenci imuni na novo gripo?

gripa_main_istockphoto Žurnal24 main
Čeprav smo obkroženi z državami, v katerih imajo primere nove gripe, in čeprav je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo, v Sloveniji nimamo niti suma na novo gripo. Razlog je, kot kaže, v naši majhnosti.
"Tudi mi se sprašujemo, zakaj je tako," pravi predstojnica centra za nalezljive bolezni na Inštitutu za varovanje zdravja prim. doc. dr. Alenka Kraigher. Kot kaže, je razlog povsem statističen. "V sosednjih državah je število prebivalcev večje, in če preračunamo na enega prebivalca, Slovenija še ni 'na vrsti'," pravi Kraigherjeva.

Nismo imuni

Ker pa se začenja sezona dopustov, ki ga bodo mnogi preživeli v tujini, se bo povečala možnost, da nova gripa zaide tudi k nam. Imamo pa to srečo, da bodo ljudje večinoma odšli v države, kjer je poletje, in v tem času je možnost za okužbo z virusom manjša, pojasnjuje Kraigherjeva.

Kljub temu velja spomniti; higiena rok, kihanje v robček, ki ga nato odvržemo, in izogibanje ljudem, ki kažejo znamenja okužbe, so nujni.
 

Novi primeri v Evropi

V Španiji je zbolelo 139 otrok, večina iz ene osnovne šole v Madridu. Iz Nemčije pa so sporočili, da se je število okuženih otrok s prašičjo gripo na japonski šoli v Düsseldorfu povečalo na 46. Prvi primer so odkrili v ponedeljek.
  Ko se vrnemo domov
Po povratku z dopusta kljub vsemu spremljajte svoje zdravstveno stanje. Če opazite znamenja gripe, pokličite svojega zdravnika. Obisku se raje izognite, da ne bi okužili še drugih ljudi v čakalnici.

Pandemija

"Razglasitev pandemije za Slovenijo ne pomeni nič novega," pravi Kraigherjeva, "moramo pa biti kljub vsemu pozorni."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.