Slovenija
129 ogledov

Slovenci in banke se ne odpovedo nevarnim XP-jem

Windows XP Reuters
V Sloveniji kar 27,69 odstotka računalnikov še vedno poganja 13 let star operacijski sistem Windows XP, ki pa je z minulim tednom dokončno ostal brez podpore, zato so uporabniki od slej veliko bolj ranljivi. XP-ji med drugim poganjajo tudi veliko večino vseh bankomatov v Sloveniji.

Microsoft je izpolnil napoved in z 8. aprilom dokončno končal z uradno podporo uporabnikom operacijskega sistema (OS) Windows XP. To pomeni, da poslej odkrite varnostne luknje v XP-jih niso več Microsoftova skrb.

Po 13 letih pa je sistem varnostno popolnoma preživet, opozarjajo strokovnjaki, ki toplo priporočajo zamenjavo celotnega računalnika ali pa vsaj nadgradnjo na novejši OS, saj v prihodnjih mesecih pričakujejo precejšen porast napadov na uporabnike XP-jev. Pisci škodljive kode se bodo namreč po pričakovanjih v naslednjem obdobju osredotočili na "sadeže na nizkih vejah," kot slikovito ocenjujejo pri nemški skupini AV-Test, specializirani za programsko varnost. 

Precej lažje je namreč z zlonamerno kodo okužiti računalnik z XP-ji kot pa denimo različico Windows 8.1, ki ima zelo močna varnostna orožja, pojasnjujejo. Še posebej bodo na udaru računalniki državnih in varnostnih služb ter finančne ustanove. Nekatere vlade (odgovore slovenske še pričakujemo) so z Microsoftom zato že sklenile milijone evrov vredne individualne pogodbe, ki zagotavljajo nadaljnjo skrb za brezhibno "tesnenje" sistema vsaj še za nekaj časa.

Avtomat vam "izpljune" denar s pomočjo XP-jev

Marsikdo pa izpostavlja varnost bančnih avtomatov in podobnih naprav, saj  dejstvo, da večino bankomatov po svetu (po ocenah vsaj dve tretjini) še vedno poganjajo XP-ji, pri čemer je ta delež v Sloveniji glede na odgovore naših bank praktično absoluten. 

Bankomat | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na Banki Slovenije pravijo, da uporabnike več kot 2.000 bankomatov po državi vseeno ne bi smelo skrbeti, saj da tudi doslej niso s strani bank dobili kakšnihkoli poročil o morebitnih vdorih v bankomate prek morebitne luknje v XP-jih.

"Bankomati lahko oziroma večinoma delujejo na posebni različici (Windows XP Embedded), ki je prilagojena značilnostim teh naprav in potrebi po zagotavljanju večje varnosti in stabilnosti delovanja. Za to različico operacijskega sistema pa Microsoft zagotavlja varnostne posodobitbve oziroma celovito podporo še vsaj do januarja 2016," so nam odgovorili pri slovenskem bančnem regulatorju. Lahko pa posamezne banke sklenejo tudi individualne pogodbe, ki bodo presegle tudi ta rok. 

Ene odkrito o novostih, druge skrivajo "skrivnosti"

Tudi banke skušajo delovati pomirjujoče, a nekatere posodobitev na varnejšo različico napovedujejo bolj odkrito kot druge, kar pomeni, da bodo slednje morda še čakale na iztek vseh rokov. Pri Reiffeisen Banke denimo že napovedujejo skorajšno nadgradnjo OS-a, pri Unicredit dodatno razkrivajo, da bo bližnja posodobitev pomenila prehod na OS Windows 7. Tudi v Abanki imajo pripravljen akcijski načrt za nadgradnjo ne le OS-a, temveč tudi programske podpore za poslovanje njihovih bankomatov. 

Da bodo sledili trendom, obljubljajo pri NLB, ki ima sicer v upravljanju večino ali 630 bankomatov v državi. A ob tem ne napovedujejo še nobenih konkretnih novosti. Pri Hypo Alpe-Adria Bank pa za Žurnal niso želeli izdati niti tega, kateri OS trenutno poganja njihove naprave.

Pri drugi največji državni banki NKBM si niso utegnili odtegniti časa za odgovore na naša vprašanja.

Komentarjev 2
  • Igor Đukanović 22:30 12.april 2014.

    Da večina posameznikov sploh ni slišala za Linux, me ne preseneča. Da pa računalniški strokovnjaki na bankah ne zamenjajo XP z Linuxom, me pa pošteno preseneča. Konzervativnost bank in nezaupanje bank do nekomercialnih rešitev?

  • erikkk 19:11 12.april 2014.

    Varnostnih posodobitev za zadnje tri leta niti ni blo (bile so le nepomembne programske posodobitve)...Tako da ne vem kaj za ena panika zaradi XPjev. Jaz bom obdržal XP (original CD in vse posodobitve) ter skoraj vse dosedanje ...prikaži več programe ki delajo z XPji. Imam sicer win7 in win8.1 a tud XP bo ostal ... saj na njem dela vse, medtem ko se opazi da novejši nekatere ne zaznajo.