Slovenija
14 ogledov

Slovenci kljub nemirom v Egipt

Razmere v večjih mestih Egipta so še vedno napete. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Z ljubljanskega letališča je davi v Egipt že poletelo eno letalo, eno pa še bo. Slovenske turistične agencije v to afriško državo ne beležijo odpovedi potovanj.

Pri agenciji Sonček so povedali, da je nekaj odpovedi že bilo. Hkrati pa so zagotovili, da se njihove stranke lahko odločijo za odpoved potovanja brez stroškov in da jim povrnejo denar. Podobno so se sicer odločili tudi v skupini turističnih agencij TUI, katere del je Sonček.

MZZ odsvetuje Kairo, Aleksandrijo, Suez in Ismalijo
Zunanje ministrstvo je v petek sicer odsvetovalo vsa nenujna potovanja na območja Kaira, Aleksandrije, Sueza in Ismailije, kjer potekajo najhujši protesti.

Samo v petek in danes je bilo po nekaterih navedbah ubitih preko 50 ljudi, več tisoč pa ranjenih.

Tujci bežijo iz Kaira
Po poročanju Radia Slovenija danes vsi tujci bežijo iz Kaira. Letališče je sicer zaprto, a naj bi ga za lete iz Egipta popoldne odprli.

Poleg tega se protesti tudi danes nadaljujejo, predvsem v omenjenih štirih mestih, kamor se že zgrinjajo množice ljudi. Po poročanju Radia Slovenija naj bi bili manjši protesti v petek tudi v Šarm el Šejku.
Pri Kompasu se z odpovedmi niso soočili. Kot je povedal Mišo Mrvaljevič, je dopoldne v Šarm el Šejk poletelo približno 40 njihovih strank, še okoli 40 pa jih bo šlo popoldne v Hurgado. Približno toliko se jih bo iz obeh letovišč ob Rdečem morju, ki sta zaenkrat varni, tudi vrnilo, saj danes poteka zamenjava gostov, je pojasnil.

 

Če bi se torej potniki odločili za odpoved potovanja, ne bi bili upravičeni do povračila stroškov, pri Kompasu pa tudi še ne razmišljajo, da bi se odločili za odpoved potovanj s svoje strani.

"Naši potniki so danes odšli. Naslednji bodo odšli naslednjo soboto. V enem tednu pa se lahko veliko zgodi. Morda bomo mi tisti, ki bomo odpovedali potovanje, če bomo ocenili, da položaj ni več varen," je pojasnil.

Odpovedali so sicer potovanja v Kairo, ki ga pretresajo protesti. Zadnjo skupino v egiptovski prestolnici so imeli v četrtek, v petek pa že nobene več, je povedal Mrvaljevič.

Skrb za varnost potnikov na prvem mestu
Pojasnil je še, da položaj vseskozi spremljajo in da je skrb za varnost potnikov na prvem mestu. "Ko se odločimo, da nekaj ni več varno ali pa da lahko ne bi bilo več varno, takoj ustavimo potovanja," je še zagotovil.

"Imeli smo že nekaj tovrstnih primerov. Včasih smo izvajali potovanja v vzhodno Turčijo, ko pa se je začela vojna v Iraku, smo nehali, čeprav tja še vedno hodi cel kup agencij. Mi mislimo, da ni varno. Podobno je tudi z Jemnom, kamor zaradi enakega razloga tudi ne želimo hoditi," je še pojasnil Mrvaljevič.

Tudi pri agenciji Palma so povedali, da so vsi tisti, ki so nameravali danes oditi v Šarm el Šejk, tudi odšli, prav tako ni nobenih odpovedi za polet v Hurgado.

Vse o dogajanju v Egiptu na tej povezavi.
Tudi v tej agenciji zaenkrat ocenjujejo, da je v teh dveh letoviških mestih varno in da ni razlogov, da bi potniki odpovedovali potovanja iz varnostnih razlogov. Tako jih, če se za to vendarle odločijo, čakajo stroški odpovedi potovanja, so pojasnili v Palmini poslovalnici v centru Ljubljane.


V petek še brez težav v Kairu

Predstavnica te agencije Leonida Petek-Rovšnik je sicer za današnjo izdajo Dnevnika povedala, da je njihova skupina turistov še v petek brez težav izvedla tudi obisk Kaira. Pojasnila je tudi, da je z njihovo agencijo trenutno v Egiptu okoli 180 turistov. Ocenjujejo, da se bo situacija v Egiptu čez konec tedna umirila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.