Slovenija
19 ogledov

Slovenci lahko po ribe tudi k Hrvatom

Popuščanje Zagreba Bruslju je že zbudilo ogorčenje umaških ribičev. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Slovenski ribiči bodo lahko lovili tudi ob zahodni obali Istre. To predvideva dogovor, zaradi katerega je Hrvaška lahko zaprla poglavje o ribištvu. Obeta se oster odziv hrvaških ribičev.

Evropska komisija je v sredo tudi formalno potrdila, da je Hrvaška izpolnila vsa merila za zapiranje pogajalskega poglavja o ribištvu. Med ostalim je dogovorjeno, da bodo slovenski ribiči lahko lovili ribe ob zahodni obali hrvaške Istre, in sicer do Vrsarja, medtem ko bodo hrvaški ribiči lahko zahajali v slovensko morje. Pričakovati je tudi, da bo svet EU povabil Hrvaško naj spoštuje svojo odločitev, da ne bo uveljavila zaščitene ekološko-ribolovne cone (ERC) za članice EU, dokler ne bodo sprejeli skupine dogovora.

Predsednik društva ribičev Mare Croaticum iz Umaga Daniele Kolec je v sredo za Jutarnji list dejal, da ne izključuje novih protestov v primeru, da bodo slovenski ribiči lahko v hrvaškem morju. To, da bodo tudi hrvaški ribiči lahko lovili v slovenskih vodah, za Kolca ne pomeni nič, ker je po njegovi oceni slovensko morje revnejše, ko gre za ribji fond.

Poleg tega je odločitev o ERC ocenil kot "katastrofo". "Dovolj je tega, da nas ves čas izsiljujejo," je dejal Kolec. Hrvaška je marca 2008, po vztrajnih pozivih Bruslja, pa tudi Slovenije in Italije, zamrznila izvajanje ERC tudi za članice EU.

Februarja letos pa so na hrvaškem kmetijskem ministrstvu trdili, da bo Hrvaška obdržala obstoječi režim dostopa tujih ribiških ladij do hrvaškega teritorialnega morja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.