Slovenija
33 ogledov

Slovenci ljubitelji dobre hrane in pijače

Kulinart_celjski sejem
1/7
Klemen Peras za Celjski sejem
KULINART v dveh dneh obiskalo več kot 3000 obiskovalcev – Kuhajmo čim več lokalno pridelane sezonske hrane

Velikemu 1. festivalu hrane in pijače KULINART tudi slabo vreme ni moglo do živega, saj je dober sobotni odziv obiskovalcev pokazal, da smo Slovenci ljubitelji dobre hrane in pijače. Po ocenah organizatorja festivala, družbe Celjski sejem d.d., je v dveh dneh sejmišče obiskalo več kot 3000 obiskovalcev. Ti niso le izkoristili priložnost za okušanje in nakup odlične domače, lokalno pridelane hrane in pijače, temveč so festival izkoristili tudi za pridobivanje novih znanj tako na vodenih degustacijah vina in piva, kot tudi pri strastnih kuharicah in kuharjih, ki so v dveh dneh nastopili v KULINARTovi kuhinji.

Kuharice in kuharji, ki so se v živo predstavili na KULINARTu, obiskovalcem polagajo na srce, da naj čim več kuhajo. Pri tem naj uporabljajo lokalno pridelana, sezoni prilagojena živila. Ana Žontar Kristanc je že prvi dan festivala razložila, da želi s svojim kuhanjem predvsem navduševati, dajati ideje za kuhanje. Tudi Emilija Pavlič pravi, da je zanjo kuhanje velika strast. »Vsak nima dar kuhanja, tudi jaz ga nisem imela, vendar sem se našla v tem, da iz živila ustvarim jed. Da ustvarim izdelek, na katerega sem ponosna. Jaz sem kuharica, nisem pogrejevalka hrane,« odločno poudari. Pravi, da danes pogreša gospodinjske šole, kjer bi učili kuhanja iz živil s hladnim začetkom. »Mene so v gostinski šoli učili kuhati, potem pa je prišla industrializacija in ljudje so začeli uporabljati zamrznjeno hrano, polizdelke, drugo posodo in druge štedilnike.« To, da ljudje ne znajo kuhati iz živil, ima tudi zdravstvene posledice, je prepričana Emilija Pavlič, ki razloži še, da je za kuhanje iz živil potrebna receptura, medtem ko so za kuhanje iz jedi potrebna samo navodila za pripravo.

Tudi voditeljica uspešne kuharske oddaje Polona ga žge na POP TV Polona Požgan je obiskovalce festivala pozvala, da naj ne kupujejo hrane, ki je že vnaprej pripravljena. Naj se raje znajdejo in tu in tam uporabijo tudi zamrzovalno skrinjo tako, da skuhajo jedi v naprej in jih takrat, ko so v časovni stiski, odmrznejo. Pri kuhanju pa naj uporabljajo čim več lokalnih sestavin. »Lokalne sestavine se poudarjajo tudi na Kulinartu, saj je to po moje nekaj, česar se moramo Slovenci šele navaditi. Po mojem občutku se nam je vsa ta leta zdelo, da tisto, kar je tuje, je dobro, kar pa je domače, je malo manj dobro. Na srečo se v ljudeh ta zavest spreminja. Zato čim več takih sejmov, kjer bomo drug drugega osveščali o hrani. Uporabimo tisto, kaj je lokalno, sezonsko, in čim več kuhajmo,« poudarja Polona Požgan.

Vidimo se spet 19. marca!

Novo kulinarično razvajanje na celjskem sejmišču 19. marca, ko prihaja 1. festival ribjih jedi in vina. V Celjskem sejmu so veseli pozitivnega odziva ponudnikov in obiskovalcev na novo dogajanje na sejmišču. Napovedujejo, da si bodo tudi v prihodnje prizadevali na festivale pripeljati ponudbo, ki je sicer običajno ni mogoče najti na trgovinskih policah, prav tako bodo ohranili prost vstop na festivale. Prva priložnost za spoznavanje nove kulinarične ponudbe bo že 19. marca, ko bodo pripravili festival ribjih jedi in vina. Potekal bo v sejemski dvorani E od 9. do 17. ure.