Slovenija
2 ogledov

Slovenci med manj podjetnimi v EU

Slovenci imajo raje varnost. Žurnal24 main
Evropejci so manj podjetni kot Američani, med vsemi obravnavanimi 25 državami članicami EU pa so samozaposlovanju najmanj naklonjeni prav Slovenci.

Evropejci so manj podjetni kot Američani, saj bi dalo samozaposlitvi pred zaposlitvijo prednost 45 odstotkov Evropejcev in 61 odstotkov Američanov. Med vsemi obravnavanimi 25 državami članicami so samozaposlovanju najmanj naklonjeni Slovenci, saj jih je 63 odstotkov še vedno raje zaposlenih, za samozaposlitev pa bi se jih odločilo 32 odstotkov, kaže javnomnenjska raziskava Flash Eurobarometer, objavljena poleg vmesnega pregleda politike do malih in srednjih podjetij v EU. Enako bi se odločilo 50 odstotkov državljanov EU-25, v stari petnajsterici 51 odstotkov, v desetih novinkah 46 odstotkov. Med Američani pa bi se tako odločilo le 37 odstotkov vprašanih.

V petih novinkah iz širitvenega vala 2004 je večina bolj naklonjena zaposlovanju kot samozaposlovanju – poleg Slovenije so to še Slovaška, Češka, Estonija in Madžarska. Prav tako v petih državah je delež tistih, ki dajejo prednost zaposlitvi, narasel od leta 2004 – najbolj na Cipru, nato v Sloveniji in na Slovaškem. Podjetništvu pa so najbolj naklonjeni v Latviji, na Slovaškem in v Litvi.

Najmanj želje po samozaposlovanju imajo Avstrijci
Eurobarometer je izmeril tudi željo po pridobitvi statusa samozaposlene osebe v prihodnjih petih letih v posameznih članicah. Najmanj želje po samozaposlovanju je v Avstriji (16 odstotkov), Belgiji (18 odstotkov) in Nemčiji (19 odstotkov). Najbolj privlačna pa je ta možnost za Latvijce in Poljake. V Litvi je mnenje razdeljeno, v preostalih članicah pa je ta možnost razmeroma nezaželena.

V Sloveniji je – skladno s prejšnjimi ugotovitvami – želja po pridobitvi statusa samozaposlene osebe majhna, in sicer si tega želi 24 odstotkov vprašanih, medtem ko si tega ne želi 72 odstotkov vprašanih. Tako je Slovenija poleg Avstrije, Danske, Belgije in Nemčije med osmimi državami na repu lestvice.

Le četrtina Slovencev meni, da bi se lahko samozaposlili
Pridobitev statusa samozaposlene osebe se sicer zdi laže izvedljiva v desetih novih članicah kot v starih, kaže Eurobarometer. Dve tretjini Evropejcev, ki niso samozaposleni, meni, da je to zanje v prihodnjih petih letih neizvedljivo ali težko izvedljivo. V starih članicah se dojemanje izvedljivosti od leta 2004 ni spremenilo, v večini novih članic pa se je okrepilo mnenje, da je to izvedljivo.

Le dobra četrtina Slovencev meni, da bi se v prihodnjih petih letih lahko samozaposlili, medtem ko jih 72 odstotkov misli, da bi bilo to težko izvedljivo ali sploh neizvedljivo. Anketiranci so na to vprašanje odgovarjali ne glede na njihove dejanske želje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.