Slovenija
25 ogledov

Slovenci med najbolj črnimi

slovenija 13.02.14, avtokaroserist, servis avtomobilov, delavnica, mehanik,Toyot Anže Petkovšek
Na "roke" plačujemo predvsem pri popravilih avta.

 V primerjavi z letom 2007 se je lani povpraševanje po delu na črno v Sloveniji povečalo za pet odstotnih točk, ponudba dela na črno pa za dve odstotni točki, je pokazala raziskava Eurobarometer, ki jo je objavila Evropska komisija. Lani je tako 22 odstotkov Slovencev kupilo blago ali plačalo storitve, povezane z delom na črno, kar je dvakrat več od evropskega 
povprečja.

Povpraševanje po delu na črno se je v večji meri povečalo le še na Cipru (14 odstotnih točk), v Grčiji (13) in na Malti (6).

"Finančna kriza je otežila gospodarsko situacijo in ljudje se v večji meri izogibajo plačevanju davkov, saj si lahko tako ohranijo oziroma v manjši meri utrpijo znižanje dohodka," je rezultate raziskave komentiral ekonomist Sašo Polanec. Na povečanje dela na črno pa je, kot pravi, vplival tudi dvig minimalne plače za 22 odstotkov leta 2010.

Brezposelnost in davki

"Zaradi krize je bistveno več ljudi, ki nimajo dela in opravljajo delo na črno. To je tudi posledica hiperreguliranega trga dela, visokih stroškov dela in relativno visokih prispevnih stopenj. Razlike med stroški dela in neto dohodkom, ki ga nekdo dobi, so relativno visoke," je razloge naštel Polanec. K porastu ponudbe in povpraševanja po delu na črno pripomore tudi dvig davka na dodano vrednost, ki pa na rezultate raziskave ni imel vpliva, saj so jo opravljali med aprilom in majem lani, ko je veljala še prejšnja davčna stopnja.   

Komentarjev 5
  • dragec 07:57 25.marec 2014.

    JEBIGA, KO PREDSTAVNIK OBLASTI PLAČUJE ČISTILKO NA ROKO

  • vest 06:55 25.marec 2014.

    Večina teh, ki dela na črno bi raje šla v kino ali kaj podobnega, vendar mora vsaj nekaj zaslužiti da lahko preživi mesec (z velikim rizikom, da plačia ne bo). Nekateri od teh so celo zaposleni v privatnih firmah katerih ...prikaži več lastnik se lepo izživlja nad njimi z neizplačevanjem rednih plač - država pa nič. Država bi morala izboljšati plačilno disciplino (predvsem svojo) in bi s tem dejansko privabili tuje investitorje - nova delovna mesta ter posledično vse manj dela na črno. Pri pobranih davkih pa bi bilo potrebno bolj smotrno trošenje le-teh.

  • speris 00:44 25.marec 2014.

    Jah seveda je tako. Pri nas ce hoces odpret podjetje mores najprej na crno zasluzit dovolj denarja da lahko pokrijes stroske podjetja, namrec takoj ko odpres podjetje imas toliko stroskov kot nikjer na svetu. Drzava prijazna podjetnikom je tale Slovenija...