Slovenija
61 ogledov

Slovenci najbolj zaupamo gasilcem

Nesreča Špela Mohorič
Raziskava Ogledalo Slovenije je pri zadnjem merjenju največji porast zaupanja zaznala pri sodnikih in sodiščih, bolj kot v preteklih letih zaupamo tudi vojakom in policistom.

Raziskava Ogledalo Slovenije, ki jo kot spletno anketo od decembra 2012 izvaja trženjsko svetovalna in raziskovalna družba Valicon, meri splošno razpoloženje državljanov in njihova pričakovanja na eni ter zaupanje v institucije in poklice na drugi strani. Kot pojasnjuje Andraž Zorko, merijo stopnjo zaupanja v 21 institucij oz. organizacij in 21 poklicev.

Glede na leto 2013 se je najbolj povišala stopnja zaupanja pri sodiščih, in sicer za dodatnih 19 odstotnih točk; Zorko v tem vidi vpliv zadnjih sodnih procesov. Ne glede na to pa je zaupanje v sodišča še vedno na negativni strani.

Vojski plus točke zaradi žleda

Relativno visoko povišanje beležijo še vojska (+17 točk), policija (+11 točk) in tuja velika podjetja (+15 točk); vse tri imajo pozitivno stopnjo zaupanja. Zorko znatno povečanje stopnje zaupanja v vojsko pripisuje njenemu posredovanju ob letošnjem žledu, večje zaupanje policiji pa številnim odmevnim kriminalističnim preiskavam. Znatno višje je tudi zaupanje v institucijo predsednika republike, zasluge za to pa Zorko pripisuje Borutu Pahorju, ki je funkcijo nastopil po prvi meritvi v letu 2012.

Znižala se je stopnja zaupanja v zdravstvo, ki pa še vedno zaseda mesto na pozitivni strani zaupanja. Zadnja štiri mesta na negativni strani zasedajo vlada, stranke vladne koalicije, stranke opozicije (med enimi in drugimi ni značilne razlike že od začetka merjenja) in povsem na dnu DZ.

Politiki, uradniki in duhovniki na dnu

Med vsemi poklici in posamezniki ter gledano na splošno v Sloveniji daleč najvišje zaupanje uživajo gasilci (92 odstotkov), sledijo jim znanstveniki (77 odstotkov). Zaupanje se je najbolj dvignilo sodnikom (+20 točk), vojakom (+14 točk) in policistom (+12 točk).

Povsem na dnu so politiki na splošno (-92 odstotkov), po lestvici navzgor pa sledijo ministri, direktorji, sindikalisti, državni uradniki, duhovniki in občinski uradniki - pri nobenem od naštetih ni prišlo do spremembe na bolje glede na leto 2013.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.