Slovenija
23 ogledov

"Slovenci ne verjamemo stroki"

Gripa Shutterstock
Gripa. Pri nas se cepi 15 odstotkov prebivalcev, v Skandinaviji 75. V UKC Maribor omejili obiske.

"Število obolelih za gripo še narašča, bolezen se še par tednov ne bo poslovila," pravi Zoran Simonovič, epidemiolog Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor.

Cepi se jih manj

"Cepi se manj ljudi kot pred leti. Kroži namreč veliko dezinformacij o nevarnostih in neučinkovitosti cepljenja. Očitno je v naših krajih nekaj narobe, da Slovenci ne verjamemo stroki, raziskavam in znanosti, ampak nepreverjenim podatkom," še pravi Simonovič in dodaja, da se v Sloveniji proti gripi cepi okoli 15 odstotkov ljudi, medtem ko je v skandinavskih državah ta odstotek petkrat višji.

Največ dva obiskovalca

V UKC Maribor so zaradi razširjenosti viroz in gripe omejili obiske, bolnika lahko obiščeta največ dva zdrava človeka. "Otroci in bolni naj ostanejo doma. Omejitev ni toliko zaradi gripe in bolnikov, ampak zaradi splošne epidemiološke situacije," pojasnjuje Božena Kotnik Kevorkijan, predstojnica oddelka za nalezljive bolezni.

Komentarjev 3
  • Vrtnica6 10:53 30.januar 2013.

    Dejstvo je, da je religija v cepiva med tistimi, ki imajo kaj od prodaje, tako močna, da razglasijo za šarlatanske ugotovitve neodvisnih raziskovalcev kot je Cohrain Group. Kljub svoji "strokovnosti" pa t.i. strokovnjaki naših IVZ in ZZV institucij niso ...prikaži več sposobni pokazati svojih argumentov. Niti tega najbrž ne, da so sami cepili sebe in svojo družino. Računajo le na vero v belo haljo. Tistim 15% vernikom, ki jih imajo, pač ni treba predložiti nobenih argumentov. Dovolj je, da rečejo; "Mi v to verjamemo, mi to vemo, ne bomo se spuščali v podrobnosti." Problem je, da bi v podrobnostih marsikdo našel nerazloženo brezmadežno spočetje. Zdej pa, Pepe, zrolaj to verižno pismo malo dol in si oglej znanstvene vire, ki pravijo, da cepljenje proti gripi ni vredno počenega groša. Razni doktorji, ki živijo od prometa s cepivi, zase verjamejo tem virom, za neumne kupce pa imajo neke skrite vire, ki jih ne dajo na plano.http://www.sos-cepiva.si/dokumenti/20130123.pdf

  • Pepe007 10:30 30.januar 2013.

    Dejstvo je, da se je med Slovenci pojavila nova religija, ki se imenuje "Religija v verižna pisma". Tam so opisane vsakršne zarote farmacevtskih lobijev, ki želijo človeško raso izbrisati iz obličja zemlje.Drugo dejstvo pa je, da cepljenje proti gripi ...prikaži več nikakor ne pomaga v vsakem primeru. Če bi, bi se cepilo več ljudi.

  • pikijakob 08:47 30.januar 2013.

    dokler se stroka v celoti ne bo cepila 100%, se tudi prebivalstvo ne bi smelo. prodajat "zdravila", ki jih sam ne bi vzel je svinjarija in veleizdaja naroda, ne pa stroka. stroka gleda samo še na to kaj jim bo ...prikaži več padlo v žep ! Svinje.