Slovenija
22 ogledov

"Slovenci ne zaupajo Hrvatom"

V Atlantic Grupi so že oktobra zagotovili, da bo denar nakazan novembra. (Foto: Žurnal24 main
Istrabenz je svoj 95-odstotni lastniški delež v družbi Droga Kolinska prodal hrvaški skupini Atlantic Grupa. Hrvaški mediji: "Nakup je pomemben, še zlasti zato, ker Slovenci ne zaupajo Hrvatom."

Poročali smo, da je hrvaška družba Atlantic Grupa, ki je v večinski lasti Emila Tedeschija, za nakup 95-odstotnega deleža Droge Kolinske ponudila največ. V tem primeru naj bi bil rešen tudi Istrabenz. Novica se je znašla na prvih straneh hrvaških spletnih portalov, ki poročajo, da je Tedeschiju "le uspelo prevzeti slovensko podjetje Droga Kolinska".

"Slovenci ne zaupajo Hrvatom"
Hrvaški mediji poročajo, da gre za simbolično največji prevzem nehrvaške družbe. "Ivica Todorić je imel velike načrte, toda ni mu uspelo. Ciljal je na Mercator, pa so mu očitali slab odnos do slovenskih proizvodov na Konzumovih policah. Še sam Tedeschi je imel težave zaradi Todorićevega slabega slovesa. Očitali so mu, da je njegov trojanski konj," pišejo hrvaški mediji. "Najbolj pomembno dejstvo pa je, da je Tedeschiju uspelo prevzeti podjetje v Sloveniji, kjer ne zaupajo vlagateljem iz Hrvaške," pišejo.

"Z razpoznavnimi blagovnimi znamkami, kot so Cedevita, Argeta, Barcaffe/Grand Kafa, Cockta, Smoki in Multipower se bomo postavili ob bok globalnim vodilnim ponudnikom, kot so Wrigley, Ferrero, Hipp in Johnson&Johnson," pravi Tedeschi.

382 milijonov evrov vredna pogodba
"Uprava podjetja ni bila zadovoljna s ponujenimi cenami, ki so bile prenizke," poročajo hrvaški mediji. Med potencialnimi kupci so se znašli tudi Mid Europa, Advent in Waburg Pincus. Za Drogo Kolinsko je na koncu ponudil največ Tedeschi. Družbi sta 382 milijonov evrov vredno pogodbo o prodaji podpisali v sredo. Kupec bo z nakupom Droge Kolinske postal ena največjih prehrambnih skupin v jugovzhodni Evropi s prihodki od prodaje v višini 650 milijonov evrov, 4300 zaposlenimi in enim izmed najmočnejših portfeljev izdelkov široke potrošnje v regiji.

Prodaja bo predvidoma zaključena do konca leta, kupnina bo izplačana v gotovini. "Kupnina bo bistveno pripomogla k razdolževanju holdinške družbe Istrabenz in obenem zagotovila boljše pogoje za nadaljnjo finančno prestrukturiranje holdinga," je dejal predsednik uprave Istrabenza Tomaž Berločnik. Po njegovih besedah izvedeni posel predstavlja mejnik in nove poslovne priložnosti za Drogo Kolinsko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.