Slovenija
17 ogledov

Slovenci non-stop na spletu

Devet resnic o slovenskih uporabnikih spleta. najraje imamo Chrome in Windowse.

Grafika | Avtor: Red Orbit Red Orbit
Pri Red Orbitu so analizirali značilnosti slovenskih spletnih uporabnikov. Ugotovili so, da se že glede na izbiro brskalnika razlikujemo od ostalega sveta. V Sloveniji prevladuje Chrome (38,36 odstotka) – enako je tudi na globalnem trgu – sledi Firefox (35,01 odstotka), sledi pa Internet Explorer (23,65 odstotka), vsi preostali brskalniki pa dosegajo manj kot dvoodstotni delež.
Po svetu prevladuje Chrome (38 odstotkov), sledita Internet Explorer (19 odstotkov) in Firefox (17 odstotkov), sledi pa Safari s 16 odstotki.

Prisegamo na Windowse

Ta razporeditev je povezana s tržnim deležem operacijskih sistemov.

Med operacijskimi sistemi imamo Slovenci še vedno najraje Windowse – ti dosegajo 96,21-odstotni delež. "Vsi ostali operacijski sistemi so zastopani precej slabo. Še najbolj izstopa Macintosh (Apple OS X) z 2,79-odstotnim deležem, medtem ko Linux ne dosega niti enega odstotka (0,96 odstotka),“ ugotavljajo pri Red Orbitu. Posledično tudi med spletnimi brskalniki Safari ne more dosegati resnega tržnega deleža.

Vedno povezani s spletom

Analiza je še pokazala, da smo Slovenci  "24 ur na dan, 7 dni v tednu povezani v splet".Glavnina uporabnikov do spleta dostopa čez dan, uporaba doseže vrhunec okoli 11. ure. Ob 12. uri zaradi malic uporaba upade, po 14. uri  začne na novo upadati, nov vzpon pa so zabeležili znova med 19. in 21. uro, minimalno, a stalno uporabo interneta pa so zabeležili tudi ponoči.

Kar se tiče dni v tednu, vrhunec tedenska uporaba spleta doseže že kar v ponedeljek, najmanj uporabnikov pa do spleta dostopa v soboto. V nedeljo je slika že drugačna: "Nedelja ni več čas za nedeljske voznike ampak za nedeljske surferje."

"Statistike so pokazale, da organski (neplačan) obisk iz spletnih iskalnikov (Google) predstavlja večino vseh obiskovalcev spletnih strani. Dejansko velja – če te ni na Googlu, te ni nikjer – in potencialni obiskovalci bodo posledično odšli h konkurenci (ki je na Googlu),“ so še ugotovili pri Red Orbitu.

Komentarjev 1
  • Branidom 16:19 12.september 2014.

    Zakaj se mi pogosto sesuva Chrome ??