Slovenija
107 ogledov

Slovenci osvajajo hrvaško tržišče igrač

Igrače so na vrhu neslavnih prijav neskladnosti z evropsko zakonodajo. (Foto: Bo Žurnal24 main
Slovenski proizvajalci igrač na Hrvaškem žanjejo uspehe. Težave hrvaškega Turbo Limača oziroma Turbo malčka, ki je bil nekaj časa prisoten tudi na slovenskem trgu, sta uspešno izkoristila Pikapolonica in Baby Center.

Zaradi težav Turbo malčka, ki trajajo že več let, je Pikapolonica postala največja prodajalna igrač in otroške opreme v Zagrebu, ima pa tudi velike načrte za prihodnost. V naslednjih treh letih bodo odprli še 20 trgovin in zaposlili sto ljudi, poročajo hrvaški mediji.

Kot je za zurnal24.si pojasnil direktor Jani Volgemut, njihov uspeh ni neposredno povezan s stečajem Turbo malčka. Pikapolonica je na hrvaškem trgu z veleprodajo prisotna že sedem let, z maloprodajo pa tri leta. "To se ni zgodilo čez noč. Na neki način se je odrazilo pozitivno, nismo pa tega čakali. Prav tako odprtje največje trgovine z igračami na Hrvaškem ni neposredno povezano. To je bilo v našem načrtu že prej," trdi.

Tudi v Sloveniji zaposlovanje in odpiranje novih trgovin

Čeprav časi v Sloveniji niso rožnati, ima Pikapolonica – ki kljub krizi posluje pozitivno in zaradi dobrih bonitetnih ocen nima težav z najemanjem kreditov – v načrtu odprtje novih trgovin in novo zaposlovanje. "Zapolnili bomo tiste lise tam, kjer še nismo prisotni, oziroma bomo utrdili prisotnost v nekaterih mestih. Sicer pa, globalno gledano, smo geografsko že dokaj uspeli pokriti potrebe naših kupcev," pravi.

Kako uspešno je poslovanje Pikapolonice, dokazujejo podatki. Konec leta 2009 je imelo podjetje zaposlenih 95 delavcev, konec lanskega leta pa 122. "V samo krizo smo stopili precej zdravi, zato nas je mogoče malo manj prizadela," pojasnjuje Volgemut, ki pravi, da se kriza pozna predvsem pri prodaji. "Dosti več energije je treba vložiti, saj so stranke pri nakupih preudarnejše. Kupujejo manjkrat in bolj preudarno, tako da temu tudi prilagajamo naše poslovanje," še zaključuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.