Slovenija
13 ogledov

Slovenci peremo smotrno

Teden kemijske varnosti bo tokrat posvečen pravilni uporabi nevarnih izdelkov ter predstavitvi novega sistema označevanja kemikalij. Slovenci smo dobro ozaveščeni in ravnamo smotrno.

"Glavni namen tedna kemijske varnosti je predstavitev novosti glede označevanja kemikalij in ozaveščanje posameznikov o pravilni uporabi nevarnih izdelkov," so nam zatrdili na Uradu za kemikalije.

Tiskovna predstavnica dodaja, da je rdeča nit njihovih konferenc predvsem opozarjanje uporabnikov, da je treba brati etikete nevarnih kemikalij in upoštevati navodila za varno uporabo. "Brez poznavanja nevarnih kemikalij ne moremo oceniti tveganja pri uporabi," zatrjuje.

Novo globalno označevanje
Od leta 1967 in vse do 2009 je v EU veljal sistem za razvrščanje in označevanje kemikalij, kot ga poznamo danes. GHS (Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals) pa bo vse to spremenil.

"Gre za kompromis starega evropskega, kanadskega in ameriškega sistema označevanja. Glavni namen globalnega razvrščanja je trajnostna raba kemikalij ter poenotenje sistema v vseh državah," poudarjajo na uradu. 

Slovenci ravnamo odgovorno
"Glede na število zastrupitev s kemikalijami, ki jih beleži center za zastrupitve, lahko povzamemo, da Slovenci s kemikalijami ravnamo odgovorno," je prepričana tiskovna predstavnica. Po njenem mnenju je povprečen slovenski uporabnik nevarnih kemikalij veliko bolje ozaveščen kot prebivalci večjih evropskih držav.

Detergente uporabljamo smotrno
"V zadnjih letih se je med Slovenci ozaveščenost uporabe detergentov precej povečala, kar gre pripisati tudi opozarjanju pred negativnimi učinki s strani industrije," še dodajo na uradu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.