Slovenija
14 ogledov

Slovenci podcenjujemo tihega morilca

(Foto: Shutterstock)
1/2
Žurnal24 main
Danes je svetovni dan boja proti aidsu in številne organizacije ozaveščajo javnost glede preventive. Slovenci se premalo testiramo in zato podatki o številu okuženih niso relevantni.

V primerjavi s tujino se namreč le malo Slovencev odloča za testiranje in zato podatki o številu okuženih verjetno niso čisto natančni. Zaenkrat smo pri obvladovanju okužb uspešni, a število okuženih vseeno narašča. Od leta 1999 do 27. novembra letos je bilo potrjenih 299 primerov diagnoz okužb s HIV-om, umrlo pa je 29 bolnikov z aidsom.

Namen letošnje akcije je opozoriti, da je širjenje virusa in bolezni možno zajeziti s posredovanjem ustreznih informacij.
Številna društva so prvi december izkoristila za ozaveščanje mimoidočih glede tihega morilca. Društvo študentov medicine Slovenije je na 36 mestih po Sloveniji delilo kondome, za nameček pa pripravljajo še koncert v Ljubljani. Promovirali so predvsem uporabo kondoma in testiranje na virus HIV. V akcijo so se vključile tudi študentske organizacije.

Že včeraj pa je skupnost katoliške mladine SKAM delila letake in javnost spominjala na aids oziroma virus HIV. Akcijo so izpeljali dan pred drugimi, ker so želeli ljudi že predčasno spomniti na preventivo in jih tudi napotiti na testiranja. V primerjavi s tujino se namreč Slovenci malo testiramo. V ZDA gre denimo na testiranje vsak, ki pride k zdravniku na resnejši pregled. Ravno tam so zdaj pred pomembno spremembo: po več letih bodo s prvim januarjem umaknile prepoved vstopa v ZDA ljudem, okuženim z virusom hiv.
 

Prenašaj sporočilo
Da bi pripomogli k manjšemu številu okuženih, so za letošnji svetovni dan boja proti aidsu izbrali geslo Prenašaj sporočilo, ne virusa!

Oblikovali so posebno skupino na Facebooku in spletno stran www.stop-aids.si. Obe spletni mesti bosta skozi celo leto spominjali javnost na zaščito, varne spolne odnose in druge dejavnike, povezane z virusom HIV. Več v video prispevku.

Zgodovina odkritja
Leta 1981 zdravniki v Los Angelesu opazijo nenavadno povečanje nekaterih redkih bolezni, kot je kaposijev sarkom in navadna pljučnica, ki se pri mladih zdravih ljudeh le redko pojavljata. Imunolog Michael Gottlieb kmalu ugotovi, da je na pohodu nov tip smrtonosnega virusa. Tudi zdravniki iz Severne Amerike in zahodne Evrope poročajo o podobnih ugotovitvah.

Kmalu se bolezen pojavi tudi med bolniki s hemofilijo in heteroseksualnimi osebami in postane jasno, da se neznana bolezen prenaša prek telesnih tekočin. Leta 1983 francoskim znanstvenikom pod vodstvom Luca Montagniera končno uspe indentificirati povzročitelja skrivnostne bolezni. Ugotovijo, da gre za neznani virus, ki ga po dogovoru poimenujejo virus imunske pomanjkljivosti ali HIV.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.