Slovenija
33 ogledov

Slovenci podpirajo kvote za begunce

Migranti EPA
Po anketi Dela smo Slovenci kljub krizi, ki nas je doletela, pripravljeni pomagati beguncem, ki vsak dan množično bežijo v Evropo. Sprejeli bi jih dvesto.

 

Migranti | Avtor: EPA EPA

Kot je pokazala anketa Dela, Slovenci, kljub ksenofobiji, ki se je nekateri tako radi poslužujejo, nismo imuni na stiske ljudi, ki v želji po boljšem življenju vsakodnevno tvegajo življenja in se podajo na pot v Evropo. Večina anketirancev je odgovorila, da se strinja s tem, da jim je treba pomagati. Vendar, kot so opozorili na Delu, se je v času izvajanja ankete omenjalo število dvesto, prejšnji teden pa je Evropska komisija razkrila dokument, v katerem je predvideno, da bi Slovenija sprejela sedemsto ljudi. Zato se, kot so zapisali v Delu, pojavlja dilema, kako bi ljudje odgovarjali v tem primeru.

 

Bi živeli v njihovi bližini?

Po drugi strani bi se šestdeset odstotkov anketirancev strinjalo z nastanitvijo beguncev v bližini njihovega kraja, tretjina pa bi temu nasprotovala. Da bi begunci živeli v njihovi bližini, ne bi motilo predvsem tistih z visokošolsko izobrazbo, nasprotovala pa bi jim dobra polovica vprašanih z osnovnošolsko izobrazbo in polovica anketirancev obalno-kraške regije, je pokazala anketa Dela.

Tudi Triglav naj gre v pomoč

slovenija 05.12.13. resevalna vaja, vojaska ladja triglav, foto: natasa cepar | Avtor: Nataša Čepar Nataša Čepar

Večina anketirancev, več kot sedemdeset odstotkov podpira načrt vlade, da bomo v Sredozemsko morje ponovno poslali ladjo Triglav, ki bo pred obalo Italije pomagala reševati nesrečne begunce. Gre za akcijo Triton, v kateri naj bi naša vojaška ladja sodelovala takoj, ko bo na njej opravljen remont. Petina vprašanih v anketi, kjer je sodelovalo štiristo ljudi, temu, da bi Triglav izplul v pomoč afriškim beguncem, nasprotuje.

 

 

 

 

 

Komentarjev 4
  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 18:36 22.december 2015.

    Takoj dobis minuse....kar neki,da bol zgleda...

  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 18:35 22.december 2015.

    Zmanipoliran clanek....

  • h3o 08:26 02.junij 2015.

    kateri slovenci so to? tisti v parlamentu?