Slovenija
17 ogledov

Slovenci policiji zaupamo

Policija je lahko zadovoljna s svojim delom v lanskem letu. (Foto: Dejan Mijović Žurnal24 main
Raziskava: Policiji zaupamo. Slovenija je relativno varna država, čeprav je leta 2009 policija obravnavala skoraj sedem odstotkov več kaznivih dejanj kot leto prej.

Javnomnenjska raziskava je pokazala,  da je podoba policije v očeh javnosti dobra in da ji Slovenci zaupamo. Raziskava je še pokazala, da se občutek varnosti v zadnjih štirih letih postopno dviga.

Odkrivajo se "temna polja"
Policija je zabeležila povečanje števila kriminalnih dejanj na področju spolne nedotakljivosti, predvsem je več posilstev in spolnih napadov na osebe, mlajše od 15 let. "Te številke skrbijo," je direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek,  ki podatke povezuje z odstiranjem "temnega polja" povečanja prijav tovrstnih dejanj.

Poraslo je tudi družinsko nasilje, kar je posledica kriminalizacije družinskega nasilja leta 2008.

Leto 2009 je bilo boljše kot prejšnja tudi kar se tiče prometne varnosti. Število prometnih nesreč se je zmanjšalo za 10 odstotkov. Umrlo je 171 oseb, kar je 20 odstotkov manj kot predlani.

Bili so bolj zaposleni
Poročilo o delu policije v letu 2009 razkriva, da so bili policisti lani bolj zaposleni. Obravnavali so 6,8 odstotka več kaznivih dejanj, preiskanje pa je preseglo 48 odstotkov, kar je največ v zadnjih desetih letih.

Dobri pri korupciji
Gospodarski kriminal v zadnjih desetih letih narašča. Lani so zabeležili okoli 10 tisoč tovrstnih kaznivih dejanj. Največ jih je povezanih s kršitvijo pravic delavcem, kot je izplačevanje plač. Generalni direktor policije Janko Goršek je sicer poudaril, da je policija naredila velik korak naprej na področju preiskovanja najtežjih oblik gospodarske kriminalitete in korupcije.

Po podatkih Eurostata je Slovenija relativno varna država, imamo najmanj umorov v Evropi.

Bolje skrbijo za svoje
Predstavili so tudi projekt psihosocialne pomoči policistom, ki je bil potreben zaradi izjemno stresnega dela policistov. Delovanje je usmerjeno v preventivo in osebne intervencije. Tako policistom na primer pomagajo pri tem, kako naj svojcem sporočijo slabo novico. Policistom pomagajo pri zmanjševanju stresa in jih usposabljajo v načinu komunikacije.

Na voljo je tudi 24-urna psihološka interventna pomoč – to je podpora ob doživetju travmatičnega dogodka, ki je vsakemu policistu takoj na voljo. Uvajajo pa tudi ''pomoč iz lastnih vrst'', kar pomeni, da bodo usposobili nekaj policistov, ki bodo na voljo za pogovor svojim kolegom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.