Slovenija
14 ogledov

Slovenci pomagajo Afričanom

Žurnal24 main
Skupina Slovencev je letos zbirala denar za pomoč 250 ljudem v Afriki. Čeprav jim celotne vsote ni uspelo zbrati, bodo zastavljen cilj, tj. gradnjo vodnjaka, vseeno izpolnili.

Pred svetovnim prvenstvom v nogometu v Afriki so nekateri Slovenci izkoristili priložnost za ozaveščanje javnosti o pomanjkanju vode v tem delu sveta. Sledili so zgledu Američana Scotta Harrisona, ki se je ravno pred štirimi leti ob praznovanju rojstnega dne odpovedal vsem darilom in prijatelje prosil, naj mu raje pomagajo zgraditi vodnjak v Afriki.

"Bilo je vredno truda"
Njegova ideja se je od septembra 2006 razširila po vsem svetu in pridružili so se ji tudi Slovenci. S pomočjo različnih dogodkov bi morali zbrati 5000 dolarjev (3891 evrov), a tega cilja jim ni uspelo povsem uresničiti. Vseeno pobudnica projekta Savina Goličnik pravi: "Projekt je bil uspešno izveden. Zbrali smo okoli 1500 dolarjev (1167 evrov, op. a.), izvedli kar nekaj projekcij dokumentarnih filmov in rock koncert. Bilo je stresno, zabavno, poučno in vsekakor vredno vsega truda."

V roku enega leta bo znano, sredstvom iz katerega projekta bo pridružen zbrani denar. Zagotovo pa bo tudi s pomočjo Slovencev v Afriki nastal vodnjak, ki bo zagotavljal pitno vodo eni skupnosti oziroma 250 ljudem.

Septembra nova akcija
Še vedno pa se lahko projektu pridružite tudi vi. Pod vodstvom organizacije Charity: Water namreč ta mesec poteka nova kampanja. "Milijarda ljudi živi brez čiste vode. Pred štirimi leti smo imeli noro idejo. Prosili smo svoje prijatelje, naj se odpovejo darilom za rojstni dan in namesto tega prosijo za donacije. Stoodstotni izkupiček smo namenili projektom za oskrbo s pitno vodo. Vsako leto se je projekt širil. Do zdaj smo pomagali že več kot milijonu ljudi. Ta september se nam spet lahko pridružite. Odpovejte se darilom za rojstni dan. To lahko spremeni svet," so zapisali na spletni strani. Več informacij lahko najdete na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.