Slovenija
490 ogledov

Slovenci posneli sapo jemajoč video

Duniking Devils bohinjska proga
1/4
Katja Pokorn
Dolina Soče, vlak in fantje iz skupine Dunking Devils. Ob 110. obletnici bohinjske proge so pripravili video, ki vam bo vzel sapo.

Nore akrobacije in zabijanja na gibajočem se avtovlaku. Sliši se neverjetno, a fantje iz skupine Dunking Devils so doakazali, da se da, če se hoče.

"Ideja, da bi zabijali koše na gibajočem se vlaku, je bila sprva le neizvedljiva in prenevarna fantazija. Po mnogih sestankih, ogledih lokacij in vrhunskem sodelovanju s strani Slovenskih železnic, je ideja dobila krila in možnost, da jo izvedemo. Pri projektu je v treh mesecih sodelovalo več kot 30 ljudi, premnoge zaplete smo reševali sproti in v čast mi je reči, da je videodokaz, česa vse smo zmožni Slovenci, kadar stopimo skupaj in sodelujemo," je povedal vodja projekta pri Dunking Devils Domen Rozman.

 

Ob 110-letnici proge je v Solkanu potekala slovesnost, na kateri so sodelovali tudi Dunking Devils in predsednik države Borut Pahor. Skupaj so se z vlakom zapeljali čez solkanski most in vse skupaj posneli. 

 

Bohinjska proga se ponaša z nazivom  najlepše proge v Evropi. Najbolj prepoznaven objekt na progi je bohinjski predor, dolg 6.327,4 metra. Most v Solkanu pa je najdaljši kamniti železniški most na svetu, z razponom loka dolžine 85 metrov. Na progi je 36 predorov, 53 mostov in viaduktov ter pet galerij. 

Od 6. decembra 1999 na relaciji Bohinjska Bistrica - Most na Soči vsak dan vozi avtovlak. Letos je v avgustu avtovlak vsak dan vozil tudi do Nove Gorice, med 3. in 25. septembrom pa bo na tej relaciji le še ob sobotah in nedeljah. "Pomen Bohinjske proge pri povezovanju Gorenjske in Primorske je izreden. Pri tem je bistvena vloga bohinjskega predora,ki potnikom občutno skrajša pot, pomembna pa je tudi vožnja avtovlaka skozi predor, ki traja le pet minut. Izkušnja je prav posebna – sediš v avtu in se voziš z vlakom. Zanimanje za vožnjo z avtovlakom, kjer je poseben vagon tudi za kolesa, je izleta v leto večje. Do sedaj smo z avtovlakom prepeljali že več kot 240 tisoč avtomobilov," je povedal Boštjan Koren, direktor SŽ-Potniški promet. 

 

 
Komentarjev 4
  • STF 10:54 05.september 2016.

    Je preprosto. Če se ne krade, je mozno marsikaj.Ker pa se pri nas 99% casa krade, smo pa "Švica 2"

  • Avatar Zala
    Zala 10:04 04.september 2016.

    Bravo fantje ! In čestitke tistemu na SZ, ki je imel toliko prašnikov in je dal zeleno luč za realizacijo projekta. .......... Se ob tem vprašam, kako inženircem v času Avstro-ogrske monarhije uspelo zgraditi progo na tako zahtevnem terenu. S ...prikaži več tolikšnim številom mostov in predorov. Našim v 25 letih ni uspelo zgraditi 32 km drugega tira. Brez veličastnega viadukta in brez množice tunelov. Ker nočejo, nimajo interesa, bo verjetno najboljši odgovor.

  • KOJAK 20:54 03.september 2016.

    A je bil kurjač na vlaku?