Slovenija
32 ogledov

Slovenci s falconom za 3.270 evrov

Jakič poletel s falconom Reševalni pas/Twitter
Za slovenske politike je cena leta nižja od cene, ki jo je vlada potrdila za evropske politike, saj vanjo niso vključili stroškov dela in zagonskih stroškov.

Vlada je na današnji seji dala soglasje k ceniku letalskih prevozov z vladnim letalom falcon 2000 EX. Cenik je bil pripravljen na podlagi pričakovane 30-letne življenjske dobe letala ob predpostavki, da bo opravilo 400 ur letenja na leto ter da bodo leti v povprečju trajali dve uri. Cena zajema fiksne in operativne stroške ter amortizacijo letala.


Ura leta v sistemu Atares (Air Transport & Refuelling and Other Exchange of Services) bo stala toliko kot pol ure letenja transportnega letala C-130 hercules, saj bo obračunana na podlagi cene leta tega letala. VIP-prevozi na podlagi dvostranskih sporazumov z državami članicami Nata in EU pa bodo stali 4.221 evrov na uro. Ura leta naših politikov bo stala 3.270 evrov. V tej ceni namreč niso upoštevani zagonski stroški in stroški dela.

Uporabljali ga bodo lahko vsi

Slovenski politiki bodo lahko letalo uporabljali za protokolarne prevoze na uradne in delovne obiske v tujini. Do tega bodo upravičeni predsednik države in predsednica vlade, predsednik državnega zbora in državnega sveta, predsednika ustavnega in vrhovnega sodišča, varuhinja človekovih pravic ter vsi ministri.
Ne nazadnje so v vladi sklenili: „Letalo bodo lahko državni organi uporabljali tudi za druge prevoze, če bo to ekonomsko upravičeno oziroma če bo s tem zagotovljena boljša izkoriščenost letala.“

Komentarjev 1
  • dragec 16:36 11.julij 2013.

    vojska bi kasirala polete vojaškega letala???????