Slovenija
14 ogledov

Slovenci se ga zelo nacejamo

Zaradi prekomernega uživanja alkohola ima EU letno več kot sto milijard evrov šk Žurnal24 main
Slovenci so zaradi pitja alkohola in spremljajočih dejavnikov drugi najbolj ogrožen narod v Evropi, za Hrvati.

Raziskava ugledne ameriške revije Forbes je pokazala, da so Evropejci največji pivci alkohola na svetu, saj so leta 2006 skupaj popili kar 73 milijard litrov alkohola, kar je 101,25 litra na osebo.

Največ alkohola sicer popijejo Čehi, Slovenci smo v tej kategoriji na sedmem mestu. Vendar pa upoštevajoč še druge dejavnike, kot so bolezni zaradi alkoholizma, regulacije o alkoholu in tveganost pivskih navad Slovenija na drugem mestu tesno sledi neslavnim "prvakom" Hrvatom. Sledijo Estonci, Nemci, Madžari, Čehi, Avstrijci, Slovaki, Rusi, Litovci, Romuni itd.

 

Kadilcev manj

Od leta 2006 se je delež kadilcev v Sloveniji zmanjšal z 22,8 odstotka na 17,1 odstotka.

Južni sosedje Hrvati so na vrhu lestvice 33 evropskih držav usidrani tudi glede na tveganost pivskih navad, kot je popivanje na javnih mestih in krepko nalivanje preko mere. Tudi tukaj Slovenija zaseda drugo mesto. Največ smrtnih primerov zaradi alkohola s cirozo jeter je na Madžarskem, Slovenija je po cirozi na osmem mestu in šestem mestu po regulacijah.

Veliki dobički in škoda
Evropa je sicer največji proizvajalec alkohola, saj proizvede četrtino vseh svetovnih zalog, alkoholna industrija pa zaposluje 750.000 ljudi. Zaradi popivanja je imelo gospodarstvo EU leta 2003 kar 125 milijard evrov škode oziroma 1,3 odstotka BDP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.