Slovenija
56 ogledov

Slovenci v podporo strožji protikadilski zakonodaji

Kajenje v avtu, otroci Profimedias
Obeta se nova strožja protikadilska zakonodaja in kot kaže anketa Dela, jo Slovenci v večini podpiramo. Kaj nas vse čaka? Prepoved kajenja, ko je v avtu otrok, licence za prodajalce, enotna embalaža z opozorili, nadzor nad elektronskimi cigaretami in nenazadnje, dvig trošarin na vse tobačne izdelke ...

Čeprav so gostinci in zaposleni v tobačni industriji pred devetimi leti, ko je Slovenija uvajala zadnjo strožjo protitobačno zakonodajo, napovedovali drastičen upad dohodkov, se to ni zgodilo. Zadnja anketa Dela pa celo kaže, da je skoraj 80 odstotkov vprašanih zadovoljnih s spremembami, ki jih je ta prinesla, predvsem z rešitvijo, da se prepove kajenje v zaprtih prostorih. 

Tudi novo zakonodajo, ki jo v skladu z evropskimi smernicami pripravlja ministrstvo za zdravje, pa bi po navedbah omenjenega časnika podprla več kot polovica. A na ravni konkretnih ukrepov, ki naj bi v Sloveniji uvedli že do konca maja, ta odstotek nekoliko upade. Cigaretne škatlice opremljene z enotno embalažo podpira le slaba tretjina vprašanih, ne podpira pa je več kot 40 odstotkov. 

Kaj se nam obeta?

  • Slikovna opozorila. Poleg že omenjenih enotnih cigaretnih škatlic naj bi bile te enotno opremljene s slikovnimi opozorili, na njih pa naj bi bila tudi telefonska številka za pomoč pri opuščanju kajenja ter podatki o vsebnosti nikotina, katrana in oglikovega dioksida.
  • Prepoved kajenja v avtomobilu, ko je prisoten mladoletnik. Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina, privede do zelo visokih koncentracij škodljivih snovi iz tobačnega dima.
  • Uvedba licenc. Velike spremembe se obetajo na področju prodaje cigaret. Uvedli naj bi licence za prodajo tobačnih izdelkov, trgovci pa bodo morali zakriti cigarete nad blagajnami v trgovinah. 
  • Elektronske cigarete. Bolj bodo nadzorovali elektronske cigarete, ki jih ljudje ne bodo več mogli uporabljati denimo sredi restavracije, na avtobusih, v diskotekah.

Podrobneje si o ukrepih lahko preberete na tej povezavi. 

Komentarjev 8
  • Ferluci 07:50 16.februar 2016.

    veš kaj, tudi pod sosedovim balkonom smraditi ni ravno kulturno, še manj pa fer.

  • Avatar olor
    olor 14:18 15.februar 2016.

    Če se bo cena povišala, bo marsikaterega odvrnilo od kajenja, Garantirano.

  • maresem2 11:57 15.februar 2016.

    Kajenje prepovedati nasploh v vozilih in prodajo tobačnih izdelkov v vseh živilskih trgovinah!