Slovenija
374 ogledov

Slovenci za Srbe bogataši

balkanski denar Shutterstock
Balkanski polotok je v primerjavi z večino Evrope glede plač precej siromašen, ugotavljajo hrvaške Vijesti. V primerjavi držav z območja nekdanje Jugoslavije in nekaterih balkanskih sosed so slovenske plače najvišje, srbske pa najnižje.

Po podatkih, ki jih po radiu B92 povzema časnik Vijesti, so se plače v zadnjem obdobju znižale v skoraj vseh državah na Balkanu (in nekoliko širše). Še vedno pa ima med primerjanimi državami najvišje plače Slovenija, ki ji sledi Hrvaška.

Januarja je po teh podatkih tako povprečna plača v Srbiji znašala 333 evrov, v Albaniji 380, enako v Makedoniji, v Bolgariji 390, v Bosni in Hercegovini 450, v Romuniji pa 480 evrov. Plače, višje od 500 evrov pa naj bi že imeli v Črni gori, kjer naj bi znašale 530 evrov, na Hrvaškem pa so v primerjavi z ostalimi primerjanimi državami že precej višje, in znašajo 800 evrov. V Sloveniji naj bi imeli povprečne mesečne plače v višini okroglih tisoč evrov, kar državo postavlja daleč pred večino.

V Srbiji naj bi imeli plače tako nizke med drugim zaradi neuspele privatizacije, obsežne korupcije, nekakovostnega dela visokih državnih uslužbencev in nizke produktivnosti, radio B92 povzemajo Vijesti. Ob tem navajajo, da višina povprečne plače v Srbiji v primerjavi z ostalimi državami v regiji pada.

Komentarjev 4
  • Trsten 16:40 16.april 2012.

    Na dobro plačanih mestih so pa Srbski nastavljenci.Zlasti veliko jih vodi razne sindikate. Tam so še prav posebno aktivni.

  • allstarr111 11:19 05.april 2012.

    Jah fantje so pozabili da je v Srbiji hrana poceni oz. na kmetih skoraj zastonj, to pa zato ker oni so pridelovalci hrane mi pa imamo svojo kmetovanje v SPARU, Hoferju ipd.

  • privat 19:24 29.februar 2012.

    kako je pomembno kaj srbija misli...sigurno nič dobrega!!