Slovenija
31 ogledov

Slovenec in Angleži odveslali 4.700 kilometrov daleč

Marin Medak in Tranatlantic 2012 Transatlantik.si
Včeraj se je na pot čez Atlantik odpravila štiričlanska odprava veslačev, v kateri je tudi slovenski pustolovec Marin Medak, in ki bo poskušala v dveh mesecih preveslati od Kanarskih otokov do Barbadosa. Medak bi postal prvi Slovenec, ki mu bo to uspelo.

Na 4.700 kilometrov dolgo pot se je 23-letni Marin Medak, ki je sicer samostojno vihtel veslo že na več odpravah, odpravil v družbi veterana svetovnih popotovanj Simona Osborna ter Stephena Bowensa in Alastairja Humphreysa. Po glavnem pokrovitelju se devetmetrska barka na odpravi Transatlatnic 2012 imenuje Tušmobil.

Medak je pred časom za Žurnal24 pojasnil, da se mu je ideja za veslanje preko Atlantskega oceana porodila že pred leti. Sprva je želel na pot pritegniti še vsaj enega Slovenca, a ga ni našel. Naenkrat med potjo vesla po en par, medtem ko drugi počiva, menjajo se na dve uri, veslajo pa 24 ur na dan. Na barki imajo tudi posebni kajuti, kamor se lahko zatečejo v primeru slabega vremena, konstrukcija barke pa je takšna, da se sama postavi pokonci, če se prevrne.

Sončno energijo bodo uporabljali za razsoljevanje vode, pa tudi za pogon telekomunikacijskih in navigacijskih naprav. Vsak dan nameravajo pisati tudi blog.

Odvisno od vremena, ki jih bo spremljal na poti, bo četverica Barbados predvidoma dosegla čez 45–60 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.