Slovenija
31 ogledov

Slovenec med elito uspešnih inovatorjev

Jernej Barbič Osebni arhiv
Vam je Jernej Barbič znano ime? Verjetno ne, povsem drugače pa je v ZDA, kjer živi in dela. Uspešnega mladega Slovenca je namreč ugledna ameriška revija MIT Technology Review leta 2011 uvrstila na lestvico najuspešnejših mladih inovatorjev.

Jernej Barbič se je rodil leta 1976 v Šempetru pri Novi Gorici, kjer je tudi preživel otroštvo. Nato je študiral v Ljubljani, kjer je s povprečno oceno 9,96 diplomiral na Fakulteti za matematiko.

Študij je želel nadaljevati na podiplomski ravni, in sicer smer računalništvo, kar pa v Sloveniji z diplomo iz matematike ni bilo mogoče, zato se je podal v ZDA, kjer se je začela pisati njegova zgodba o uspehu.

S čim se je zapisal med najuspešnejše inovatorje?

Barbič je doktoriral na univerzi Carnegie Mellon University, pozneje pa je bil med 400 kandidati izbran za rednega profesorja na južnokalifornijski univerzi v Los Angelesu. "To je bil trenutek, ki mi je odprl vrata v nov svet, drugačen, kot bi si ga kdajkoli lahko predstavljal ..." je zapisal na svoji spletni strani.

Ukvarja se z izboljšavami v računalniški grafiki, predvsem z izpopolnjevanjem simulacijskih postopkov v animiranih filmih in računalniških igrah. Sodeluje pa tudi z letalsko industrijo in s simulacijami preučuje kirurške posege v medicini.

Svoje znanje in izkušnje širi na druge

Kljub temu da je Barbič na drugi strani luže, na svoji spletni strani v slovenščini objavlja nasvete o študiju v ZDA in Kanadi ter o tem, kako se uspešno prijavljati na tamkajšnji študij.

Objavil je tudi analizo slovenskega visokega šolstva in jo posredoval Uradu vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. V njej je predlagal več ukrepov, s katerimi bi kakovost slovenskega visokega šolstva lahko izboljšali in uspešne študente zadržali, vendar pa je vprašanje, ali so njegove ideje padle na plodna tla in bo Slovenija z njimi preprečila beg možganov, kakršen je Barbičev.

Komentarjev 1
  • Rado 20:51 07.avgust 2012.

    g. Barbič je bil sicer rojen v Šempetrski bolnišmici, tako kot mnogi Primorci, vendar je otroštvo preživel na Kozmericah pri Mostu na Soči v občini Tolmin. Obiskoval je osnovno šolo na Mostu na Soči, gimnazijo v Tolminu pa je končal ...prikaži več kot zlati maturant.