Slovenija
6862 ogledov

Slovenec na avtocesti norel skoraj 300 km/h, vozil je ta avto

1/3
PU Koper
Kazen za tak prekršek je globa 1200 evrov in 9 kazenskih točk.

Včeraj zvečer malo pred 22.00 so koprski policisti na primorski avtocesti med Povirjem in Sežano izmerili hitrost voznika osebnega avtomobila znamke Ferrari 458 Italija, ki je vozil s hitrostjo 269 km/h. Avstrijskemu vozniku so za kršitev izdali globo 1200 evrov in 9 kazenskih točk.

 | Avtor: PU Koper PU Koper

Med Razdrtim in Postojno pa so malo po 23. uri ujeli še enega divjaka, ki je z osebnim avtomobilom znamke BMW M8 vozil s hitrostjo 292 km/h. Tudi temu vozniku, državljani Slovenije, so izdali plačilni nalog 1200 evrov in 9 kazenskih točk.

Na območju Policijske uprave Koper so policisti letos v prvem polletju ugotovili 5.253 kršitev prekoračitev dovoljene hitrosti, v enakem obdobju lani 4.540.

 | Avtor: PU Koper PU Koper

Policisti opozarjajo, da je neprilagojena hitrost glavni vzrok za nastanek prometnih nesreč, saj se je v zadnjih letih približno petina prometnih nesreč zgodilo prav zaradi tega. Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še veliko večji – v zadnjih letih se giba okrog 37 odstotkov.

Hitrost kot dejavnik tveganja pomembno prispeva tudi k posledicam prometnih nesreč ter številu hudo in smrtno poškodovanih. Predvsem znotraj naselij že manjša kršitev omejitve hitrosti lahko ogroža varnost ranljivih skupin. Izven naselij, denimo na avtocestah, je problematična kombinacija hitre vožnje in kratke varnostne razdalje med vozili.

Skrb vzbuja tudi podatek o alkoholiziranih voznikih, ki vozijo prehitro. Vožnja pod vplivom alkohola in neprilagojena hitrost sta namreč pogosto usodna kombinacija prometnih nesreč z najhujšimi posledicami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • kapljač 18:56 07.julij 2023.

    Slovenec ali slovenski državljan?

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 15:06 07.julij 2023.

    Teli Fitipaldiji samouki mislijo, da so z avtom kupili tudi izkušnje, ampak te dobiš z leti vožnje in upoštevanjem fizikalnih zakonov!!

  • AnzeSmolej 14:28 07.julij 2023.

    blablabla hitrost ne ubija, še posebej ne ponoči na prazni cesti ! Zvišati je treba hitrost na avtocesti na najmanj 150 kjer je možno