Slovenija
41 ogledov

Slovenec, zato degradiran

Zoran Arnež je žrtev nacionalizma, ocenjuje dekan tržaške medicinske fakultete. Žurnal24 main
Eden od najboljših slovenskih plastičnih kirurgov, ki vodi plastično kirurgijo v tržaški bolnišnici, je bil degradiran.

Eden od največjih strokovnjakov za plastično kirurgijo, ki se je pred letom in pol odločil zapustiti ljubljanski klinični center in profesuro na tamkajšnji medicinski fakulteti ter svojo profesionalno pot nadaljevati v Italiji, komentarjev še ne želi dajati. “Nikogar ne bom obtoževal po nepotrebnem. Počakajmo, morda pa se bo razpletlo kako drugače,” je dejal Zoran Arnež, ki zdaj vodi plastično kirurgijo v tržaški bolnišnici Cattinara, hkati pa je tudi redni profesor in vodja specializacije na tamkajšnji medicinski fakulteti.

Sedež v Videm
V Italiji tečeta po nedavno sprejetem zakonu reorganizacija in združevanje mest, kjer poteka specializacija zdravnikov; pri nas je ta pod okriljem zdravniške zbornice, pri sosedih pa poteka v okviru medicinskih fakultet oziroma ministrstva za univerzo. In tu se je zapletlo: s četrtkovim podpisom posebnega dekreta so združili tržaško in videmsko specializacijo plastičnih kirurgov ter njen sedež prenesli v Videm (Udine). Tam vodi specializacijo Italijan, ki je sicer v univerzitetnem sistemu po rangu strokovnosti nižji strokovnjak kot Arnež.

Secondo Guaschino, dekan tržaške medicinske fakultete, je ogorčen: “ Arnež je degradiran, ker je Slovenec. Koliko težav sem imel že, ko sem si prizadeval, da bi ga spravil k nam.

“Odnos drugih do mene je zelo lep, do zdaj niti enkrat nisem doživel šikaniranja, ker sem Slovenec,” odgovarja Arnež na naše vprašanje, kakšen je do njega odnos Italijanov. Na tržaški univerzi sicer študira tudi precej slovenskih študentov; številni pridejo tja zato, ker so v Ljubljani neuspešni na sprejemnih izpitih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.