Slovenija
10139 ogledov

Slovence s tem poklicem iščejo tudi iz tujine

študenti Anže Petkovšek

Za vpis v dodiplomske in enovite magistrske programe v študijskem letu 2020/21 na voljo 18.636 mest za redni in izredni študij, od tega 16.365 za slovenske državljane in 2271 za tujce. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je razpis mest v javnih in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih, ki ga lahko preverite na tej povezavi, objavilo 31. januarja 2020.

18.636 mest za visokošolski študij

Vpisna mesta razpisujejo štirje javni visokošolski zavodi: ljubljanska, mariborska, primorska univerza in novomeška fakulteta za informacijske študije ter deset zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo (novogoriška in novomeška univerza, Nova univerza, Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod, pridružena članica primorske univerze, Fakulteta za tehnologijo polimerov, novogoriška fakulteta za uporabne družbene študije, Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin, Gea College - Fakulteta za podjetništvo, Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije in Visoka šola za varstvo okolja). V študijskem letu 2020/2021 Univerza na Primorskem prvič razpisuje nov univerzitetni študijski program Socialna pedagogika (UP Pedagoška fakulteta).

Študenti na univerzi | Avtor: Profimedia Profimedia

Na višjih strokovnih šolah 11.664 mest

Za vpis na višje strokovno izobraževanje so razpisana prosta mesta na skupaj 46 višjih strokovnih šolah, od tega na 28 javnih in 18 zasebnih, pri čemer sta dve s koncesijo. Za izobraževanje v študijskem letu 2020/21 je razpisanih 32 različnih študijskih programov.

Kandidati za višje strokovne ter dodiplomske in enovite magistrske študijske programe se lahko prijavijo v dveh prijavnih rokih - prvi bo potekal od 12. februarja do 18. marca 2020, drugi pa od 24. avgusta do 31. avgusta 2020.

Informativni tudi na zasebnih ustanovah

Poleg javnih in koncesioniranih visokošolskih zavodov študijska mesta razpisujejo tudi nekoncesionirani zasebni samostojni visokošolski zavodi, kot je npr. Alma Mater Europaea - ECM, ki se ozirajo predvsem glede na potrebe na trgu in zanimanja študentov. 

"Na Alma Mater opažamo že nekaj let, da mlade zanima predvsem ali bodo po zaključku študija dobili službo," razlaga Katarina Pernat z AME-ECM. "Zanimanje za študij deficitarnih poklicev je iz leta v leto večje. Glede na potrebe na trgu dela na Alma Mater razpisujemo nove programe, ki so zanimivi, inovativni ter predvsem zaposljivi. Če je nekoč veljalo, da so se za študij deficitarnih poklicev navduševali po večini dijaki, ki so zaključili strokovno usmerjene srednje šole, iz leta v leto opažamo porast tistih, ki se k nam vpišejo ali na fizioterapijo, socialno gerontologijo, managment, arhivistiko, zdravstveno nego, spletne in informacijske tehnologije, ki so zaključili gimnazijske programe."

Povpraševanje po zdravstvenih profilih

Alma Mater Europaea | Avtor: Alma Mater Europaea Alma Mater Europaea

Po podatkih Zavoda za zaposlovanje RS je bilo v lanskem letu največ razpisanih mest s področja zdravstva, nege in socialni poklici. "Narašča tudi povpraševanje po managerjih," pravijo pri AME-ECM. "Ne samo, da fizioterepevtov še vedno primanjkuje po vsej Sloveniji, na nas se obračajo tudi klinike, rehabilitacijski centri iz Avstrije, ki si želijo zaposliti naše diplomante. V Radgoni čez severno mejo so v rehabilitacijskem kompleksu tako zadovoljni z našimi diplomanti, da je skoraj celotna ekipa fizioterapevtov diplomantov naše Alma Mater."

Visokošolski zavodi bodo 14. in 15. februarja pripravili informativne dneve, na katerih se bodo lahko kandidati podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma z delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki so pomembne za odločanje o študiju.

Informacije za bodoče dijake

14. in 15. februarja bodo potekali tudi informativni dnevi za bodoče dijake, ki se morajo za vpis v srednjo šolo za leto 2020/21 prijaviti najpozneje do 2. aprila.

Osnovno šolo bo v letošnjem šolskemletu zaključilo 18.053 učencev in učenk (lani 17.684), ki bodo lahko kandidirali na skupno 23.782 (lani 23.756) vpisnih mest na srednjih šolah.

Razpisna mesta v srednjih šolah | Avtor: MIZŠ MIZŠ

Podrobnejše informacije za vpis v srednjo šolo lahko najdete na straneh ministrstva.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Germilenka
    Germilenka 00:01 09.februar 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com